Още акценти от интервюто:

Когато извършителят на жестоко зверство получи тежко наказание, това ще възпре други от подобни деяния

Близките да имат право да преценят дали да преживеят отново болката, но извършителят да получи пълната присъда, казва Свилен Максимов, бившият съпруг на убитата и изнасилена журналистка Виктория Маринова от Русе

– Господин Максимов, почти година след жестокото убийство на Виктория, нов случай на зверско изнасилване и смърт, този път на малко момиченце, потресе България.

– Не бих съпоставил това деяние със случая с Виктория, това е дело на психопат! Става въпрос за седемгодишно момиченце, дъщеря ми е на седем. Светът стана отворен, върти се, всякакви неща сме виждали, но това е прекалено!

За мое огромно

съжаление, този

след 20 години

ще излезе от

затвора!

Това са фактите! Искам да изкажа най-искрените си съболезнования на близките на жертвата!

– Смятате ли, че убиецът на Виктория – Северин Красимиров, получи справедлива присъда от 30 години затвор?

– За мен нито една такава присъда не е справедлива! Аз съм един от хората, които са пряко засегнати. С близките е винаги така – каквото и да му бъде сторено на този извършител, винаги ще е малко! Но ако говорим за обективна справедлива присъда, също е малка!

– Покрай последното зверство в публичното пространство се чуха призиви дори за кастрация, за връщане на смъртното наказание – неща, които като че ли в началото на XXI век са доста пресилени. Как ще коментирате?

– Ами не знам! Какво според вас е справедливото наказание за този човек? Аз нито съм магистрат, нито съдия – аз съм инженер. Затова не мога да отговоря на този въпрос – какво е справедливо наказание за подобно деяние! Това момиченце си има майка и баща, има баба, дядовци. Представете си с едно такова действие този човек колко живота е почернил! Хипотетично за мен е възможно този човек да си е казал: „Е, максимум могат да ми дадат 20 години, виж какво стана със Северин!“ И съм убеден, че има и други такива, които в момента обмислят нещо такова! Според мен трябва да бъде направена законова промяна, касаеща съкратеното съдебно следствие!

– А дали причината българите да стигат до такива злодеяния е именно фактът, че могат да минат по-леко пред Темида чрез именно това съкратено съдебно следствие?

Причината да сме на това положение се корени в

безхаберието на

държавата и

нашето лично

безхаберие

като хора, като нация. Личната ни незаинтересованост, мързел, обезличаване, липсата на образование, откровеното оскотяване на народа ни в последните години! Такова поведение е присъщо за дивите животни, при положение че манталитетът, моралът на нацията се снижава до този на дивите зверове, това е резултатът! Липсва и необходимото домашно възпитание, загърбени са семейните ценности!

Отделно е отношението на държавата, но не можем да виним само нея. Трябва да обвиним нас като общество, като хора, като нация. Ние сме свикнали да обвиняваме за всичко държавата, но проблемът не е само в нея!

– Още след като присъдата на Северин стана факт, предложихте отпадане на съкратеното съдебно следствие при тежки престъпления. Бихте ли дали малко повече подробности.

– Това беше идея на адвокат Андрей Желязков, която подкрепихме всички заедно и която ще отстояваме докрай. Той е прочел предложените промени в закона, но определено не е това, което искахме. Ние настояваме пострадалите да имат възможността да определят това съкратено производство. В закона е записано, че прокуратурата трябва да реши това, не това искахме, но все е нещо! Смятам, че тези изверги трябва да видят по телевизията как Северин е получил пълната присъда. Когато видят едно такова тежко и справедливо наказание, тогава според мен поне в задната част на главите им ще стои едно предупреждение, забрана да не правят тези зверщини!

Точният текст, който предложихме с адвокат Андрей Желязков като законодателна промяна за връщане на член 369 а от НПК, беше

„при убийство,

тежка телесна

повреда и

престъпления

против половата

неприкосновеност

съкратено съдебно следствие да се допуска със съгласието на всички участници. Става дума за подсъдимия, неговия адвокат, прокурора и ако има конституирани граждански обвинител и частен ищец от страна на пострадалите лица. Тогава да имат право да преценят дали делото да мине по съкратената процедура и подсъдимият да получи редуцирано наказание, или да минат по тежкия път на съдебното следствие, с повторните разпити на свидетели, вещи лица и експерти, да преживеят отново болката. Така те ще преживеят отново негативните емоции, но подсъдимият ще си получи пълното наказание.

В момента текстът, който се обсъжда дали да бъде вкаран, е само със съгласието на прокуратурата да се допуска съкратено съдебно следствие. Нашата идея беше, близките на пострадалия да имат правото да преценяват и да се разширят правата на пострадалите лица, които в този НПК са изключително свити! Наистина, събират се няколко страни, казусът става изключително сложен, трудно ще може да се стигне до общо единодушно решение. Прокуратурата има интерес делото да приключи бързо, близките искат тежка присъда.

В момента изглежда така, че

извършителят,

който би

трябвало да е с

най-малко права,

има право да

определя,

да вземе решение, което е нелогично!

За нашия НПК мога да кажа, че това е текст за правата на подсъдимите .

– Предвиждате ли конкретни стъпки, предриети по гражданска линия, с които да упражните натиск за евентуалните промени в закона?

– Гледах по новините, че семейството на загиналото момиченце, на което искрено съчувствам, е инициирало подписка, и се надявам законодателят да усети, че хората искат тези промени, че няма да се примирят с по-малко, и да изпълни тяхното искане.

– Смятате ли, че в България трябва да има доживотна присъда без уговорки и намаления?

– В някои случаи смятам, че това е задължително!

Задължително

трябва да има

доживотна

присъда!

Нещо повече, този човек (въпреки че за мен този, който е извършил подобно нещо, не може да бъде наречен човек), този индивид трябва да бъде принуден да работи за издръжката си. Не да се издържа от нашите данъци, не само да е до живот, но и всеки ден да работи за хляба си! Защото аз лично като данъкоплатец не искам да плащам неговата храна!

Русенската телевизионна водеца и административен директор на телевизия ТВН Виктория Маринова бе убита и изнасилена на 6 октомври 2018 г. до бетонната алея край Дунав, където спортувала. След като призна вината си, убиецът Северин Красимиров отърва доживотната присъда и получи само 30 г. затвор. Още тогава бившият съпруг на Виктория и собственик на телевизията Свилен Максимов каза, че присъдата е недостатъчна, и се обяви за промени в НПК, касаещи съкратеното съдебно следствие, когато става дума за тежки престъпления.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar