Шведски апелативен съд потвърди, че двама режисьори са виновни по обвинение в незаконен достъп до останките на ферибота „Естония“, който потъна в Балтийско море през 1994 г. и погуби 852 души, предаде Ройтерс.

Плавателният съд, превозващ 803 пътници и 186 души екипаж, потъна в международни води при бурно време, докато пътуваше за Стокхолм от Талин. Мястото на трагедията е обявено за морски гроб и е защитено.

„Опазване спокойствието на гробовете на голям брой покойници ясно надделява над журналистическия интерес, който мъжете са имали“, се казва в изявление на Западния апелативен съд.

Шведите бяха от екипа на „Дискавъри нетуърк“, който за целите на документалния си филм през 2019 г. изпрати дистанционно управлявано средство, за да заснеме останките на ферибота. Записите показаха неизвестни досега щети на корпуса, което пък доведе до съживяване на спекулациите за причината за бедствието.

Двамата мъже бяха признати за виновни от Окръжния съд в Гьотеборг миналата година и трябваше да платят глоби, но решението беше обжалвано.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar