Върховният административен съд (ВАС) отмени изискването имитиращите продукти да се продават „само предварително опаковани в потребителски опаковки от производителя“. Задължението произтича от промени в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти от 2018 г., съобщава „Капитал“. С тях се прави опит да се реши проблемът с продуктите с палмово масло. Наредбата забранява използване на думите „млечен“ за имитиращи продукти, въвежда допълнителни изисквания за етикетирането им и изисква продажбата им на обособените места в търговските обекти.

Тричленен състав на ВАС обаче определя изискването за предварително опаковане на имитиращите продукти като „технически регламент“, за който държавата е била длъжна да поиска нотификация от Европейската комисия. Тъй като това не е направено, според съда е налице „съществено нарушение на процесуалните правила“, което прави разпоредбата незаконосъобразна.

Продажбата на „сирене“ без мляко е стар, но нерешен проблем на пазара, а производството на уж млечни продукти с растителни мазнини расте. Според данните на агростатистиката от нaчaлoтo нa 2018 г. дo aвгycт същата година в cтpaнaтa ca пpoизвeдeни 7904 тона имитиращи продукти, през следващата година те достигат 8338 тона за cъщия пepиoд, а за първите девет месеца на тази година – 10 391 тона.

Решението на съда може да се обжалва пред петчленен съдебен състав на Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Повече четете тук.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar