Административна глоба в размер на 300 лв., наложена на възрастен и болен от тежка форма на анемия мъж, задето е седнал на пейка в парка, отмени състав на районния съд в Казанлък.

Казусът със страдащия от таласемия Д.А. е от 23 април м.г., когато мъжът е бил санкциониран от униформени полицаи защото го заварили на пейка в местния парк Розариум, като по това време имало заповед на здравния министър от 20 март, с която се забранявало използването на парковите пространства заради въведеното в страната извънредно положение. Въпреки че в близост нямало други хора освен съпругата на Д.А., униформените написали акт, независимо че човекът пробвал да им обясни, че внезапно му е прилошало от заболяването.

В своя заседание от 8 февруари съдът в Града на розите е решил, че глобата е първо прекомерна и второ, че е наложена по силата на отменена министерска заповед. Съдията недвусмислено отбелязва, че ограничението е било въведено с цел спазването на социална дистанция, а на практика в този момент освен семейната двойка в близост до пейката не е имало други хора. Освен това при направената справка в деловодната система на РС Казанлък се установило, че мъжът наистина е с 80-процентова намалена трудоспособност с водеща диагноза Таласемия, като болестта е позната още като анемия на Кулей, за която са характерни обща умора, слабост, недостиг на кислород (хипоксия) и др. Юристи припомнят, че заповедта на здравния министър за неизползване на парковете по време на извънредното положение предизвика изключително бурна реакция в обществото и е била отменена с нова разпоредба от 14 май 2020 г., а наказателното постановление за глобата е с дата от 17 септември. В мотивите си съдията от Казанлък е записал: „На практика правно действие пораждат законодателните актове, а заповедта е такъв акт в широкия смисъл на понятие, само ако са влезли в законна сила. По тези съображения липсва съставомерност на деянието, тъй като в правния мир такива мерки не са били въведени“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar