Разкритие след завръщане от Германия

Заплашени са от присъди до 6 г. затвор

Намерени са видеофайлове със записи при въвеждане на ПИН-кодове

Окръжната прокуратура във Видин внесе в съда обвинителен акт срещу Г. А. и М. Н., обвинени за кражба на лични данни от банкови карти в чужбина. Ако вината им за това престъпление бъде доказана, двамата са заплашени от присъди до 6 години затвор.

Делото ще се гледа във Видин, тъй като мъжете са заловени от митничари и граничари на пункт Дунав мост-2. На 16 април 2019 г. Г. А. и М. Н. пристигнали с лек автомобил на трасе „Вход“. Те заявили, че се връщат от Германия, където били по работа.

По метода „анализ на риска“ колата била подложена на допълнителна проверка. В мъжката чанта на Г. А. били открити пластични карти със серийни номера и магнитна лента, както и платка с електронни компоненти. Последвало основно претърсване на багажите им и там били намерени 21 пластични карти с различни надписи и номера, платки с електронни компоненти, преносими компютри.

По време на разследването била направена комплексна компютърно-техническа експертиза. Според заключението є, сред откритите устройства има такива, които след допълнителна доработка могат да се използват в процеса на придобиване на информация за ПИН-кода от банкови карти. Експертите посочват, че откритата платка се използва за запис на данни от видеокамера, монтирана над клавиатурата на банкомат. По този начин могат да бъдат получени данни за ПИН-кодове на карти при използването им от клиенти на АТМ устройство.

В твърдите дискове на компютрите имало информация, свързана с данни от банкови карти. Според извода на вещото лице има и запазени видеофайлове от банкоматите, които са били отваряни и разглеждани на компютрите.

На Г. А. и М. Н. е повдигнато обвинение за пазене и укриване на предмети, компютърни програми и данни за подправка на платежни инструменти, за които знаели, че са предназначени за това.

Предстои насрочване на делото в във Видинския окръжен съд.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar