Съдебно жури в Манхатън повдигна обвинения срещу бившия американски президент Доналд Тръмп по подозрения, че по време на предизборната кампания през 2016 г. е подкупил порноактрисата Сторми Даниълс да не разпространява компромати за него.

От офиса на окръжния прокурор на Манхатън, демократа Алвин Браг, който води случая, потвърдиха, че са в контакт с адвокатите на Тръмп, за да координират следващите стъпки. Очаква се бившият държавен глава да пътува за Ню Йорк, където официално да бъде арестуван и изслушан в съда.

Това ще бъде първото наказателно дело срещу бивш президент в историята на Съединените щати.

С изявление в социалните мрежи Доналд Тръмп заяви, че е невинен и че процесът срещу него е политически мотивиран „лов на вещици“. Обвини Демократическата партия, че „използва съдебната система като оръжие“ срещу него.

Разследването срещу Тръмп се води от януари т.г., след като порноактрисата Сторми Даниълс (Стефани Клифър), заяви, че е получила пари да не разгласява, че е имала сексуални отношения с Тръмп през 2006 г.

Миналата седмица той сам обяви, че очаква ареста си, но без да уточнява подробности и призова поддръжниците си да излязат на протест. Доналд Тръмп възнамерява да се кандидатира и за втори мандат през 2024 г. Случващото се може сериозно да се отрази на кандидат-президентска надпревара в САЩ, коментират анализатори.

Извънредни мерки за сигурност в САЩ заради очакваното обвинение срещу Тръмп

Това не е единственото разследване, което се води срещу него – през август миналата година ФБР обискира резиденцията му във Флорида по подозрения, че съхранява класифицирани документи. В края на декември м.г. комисията, разследваща щурма на Капитолия от 6 януари 2021 г. предложи срещу Тръмп да бъдат повдигнати четири обвинения.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar