Съд в Германия постанови, че двама бежанци, получили убежище в Гърция, не могат да бъдат върнати там заради „сериозния риск от нечовешко и унизително отношение“, с който могат да се сблъскат.

Двамата мъже от Сирия и Еритрея ще бъдат изправени пред „сериозен риск, че няма да могат да задоволят най-основните си нужди, ако се върнат“ в Гърция, определи съдът в западния град Мюнстер.

По-рано Германия отхвърли молбите за убежище на двамата мъже, тъй като те вече са получили международна закрила в Гърция и ги заплаши с депортация.

Но съдът постанови, че те ще бъдат изправени пред „изключително тежки материални затруднения“, ако бъдат върнати, като се позова на трудности при намирането на квартира и достъп до пазара на труда.

„Молбите на жалбоподателите за убежище не могат да бъдат отхвърлени като недопустими, тъй като те са изправени пред сериозен риск от нехуманно и унизително отношение, ако се върнат в Гърция“, определи съдът.

След като се превърна в една от основните врати към Европа за мигранти и търсещи убежище през 2015 г., Гърция изгради десетки центрове за задържане на островите си.

Но дългите чакания в лагерите и пренаселеността са често срещани.

Над 7000 души живеят в палатковия лагер Кара Тепе на площ от 32 хектара (79 акра) на остров Лесбос от септември, когато постоянното съоръжение в Мория изгоря.

Правозащитници казват, че те живеят в лоши условия с „по-малко права от животните“.

Хората трябва да кандидатстват за убежище в първата държава от ЕС, в която пристигат, преди да бъдат преместени, ако успеят.

Но системата е широко подигравана, тъй като някои страни едва приемат бежанци, а други като Гърция и Италия носят основната тежест.

Миналата година Атина премести хиляди бежанци от Лесбос и други острови на континента.

Но мнозина не са успели да намерят квартира или работа след напускането на лагерите и правителството е намалило жилищата и паричните обезщетения.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar