Критикът на Кремъл Алексей Навални, който се намира в затвора каза във вторник, че е обвинен по ново наказателно дело, по което може да бъде осъден на до 15 години в допълнение към съществуващата му присъда, ако бъде признат за виновен, предава Ройтерс.

В публикации в социалните мрежи Навални каза, че е обвинен в създаване на екстремистка организация и подбуждане на омраза към властите. Обвинението идва в допълнение към деветгодишната присъда, която получи през март за измама и неуважение към съда, докато вече излежаваше присъда от две и половина години.

„Не са минали и осем дни от влизането в сила на деветгодишната ми присъда, а днес следовател се появи отново и официално ми повдигна обвинение за ново дело“, написа Навални в „Туитър“

„Оказва се, че съм създал екстремистка група, за да разпалвам омраза към чиновници и олигарси. И когато ме вкараха в затвора, се осмелявах да се ядосвам и призовах за митинги. За това те решиха да добавят още 15 години до присъдата ми“, каза той.

Засега няма официално потвърждение на новите обвинения.

Правозащитни организации и западни политици осъдиха различните наказателни дела, заведени срещу Навални, който е най-известният опонент на президента Владимир Путин, през последните години.

През 2020 г. Навални беше отровен с нервнопаралитичен агент по време на предизборно пътуване в Сибир, според анализ, извършен от множество европейски медицински институции. След месеци на лечение в Германия, той беше арестуван за нарушения на условно освобождаване, когато се завърна в Русия в началото на 2021 г.

След нахлуването в Украйна Кремъл ускори продължилата си десетилетия кампания за потушаване и заглушаване на вътрешната опозиция на Русия. Навални се обяви срещу войната, атакувайки Путин по време на явяване в съда и нарече инвазията „глупава“ и „изградена върху лъжи“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar