Това реше Върховният касационен съд

Обвинението е отпреди 6 г. за наркобанда, извършвала изнудване, заплахи и палежи

Предстои насрочване на процеса

Делото срещу организираната престъпна група на Димитър Желязков – Митьо Очите, което се прехвърля между съдилищата в София и Бургас вече година и половина след закриването на спецсъда, трябва да се гледа от Софийски градски съд (СГП).

Това реши окончателно Върховният касационен съд като се произнесе за втори път и припомни аналогично свое решение от 8 септември 2023 г. Очаква се до дни делото да бъде разпределено на случаен принцип и състав на СГП, който да насрочи дата за разпоредително заседание.

Според обвинителния акт Митьо Очите е ръководил група, изнудвала таксиметрови шофьори и погребални агенти чрез заплахи и палежи на офиси и имущества. Освен това бандата е държала и част от разпространението на наркотици по Южното Черноморие. За същото престъпление Очите и 16 негови авери признаха вина в далечната 2008 г. и излежаха присъди по споразумение.

Обвинението за новата банда е, че е действала от януари 2013 година до 2 август 2018 година в Бургас, Ямбол, Несебър и Слънчев бряг. Подсъдими по делото, наред с Очите, са дъщеря му Станислава, Карен Ованисян, Йордан Въчев, Иван Найденов, Иван Пишиев, Калоян Колев, Радослав Николов, Венцислав Христов, Андрей Андреев, Пейко Янков и Пламен Петков. През лятото на 2018 г., когато полицията задържа повечето от членовете на групата, Митьо Очите се оказа в Турция и по искане на нашите власти бе екстрадиран.

Прогнозите за изхода на процеса са мрачни. В изминалите над 6 години от разбиването на т. нар. ОПГ основни свидетели промениха показанията си. Не бяха случайни и опитите за прехвърляне на делото от един съд на друг заради стремежа на магистратите да избегнат евентуално произнасяне на оправдателни присъди.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar