Бившият екоминистър Нено Димов остава в ареста за постоянно. Това е решил във вторник специализираният наказателен съд. За заседанието по мярката му не бе съобщено предварително. От съда не съобщиха и за решението. От прокуратурата обаче се похвалиха за постоянния арест.

Димов е един от тримата обвиняеми за водната криза в Перник, която продължава вече трети месец и няма изгледи да приключи скоро. Той е обвинен в безстопанственост, защото не е спрял подаването на вода от яз. „Студена“ към „Стомана“ – Перник и местната Топлофикация. Димов бе арестуван в началото на януари и оттогава е под стража.

Според прокуратурата съдът е намерил достатъчно доказателства, че бившият министър е извършил престъплението, в което е обвинен. Освен това имало опасност да извърши друго престъпление, ако е на свобода. Решението не е окончателно и вероятно ще бъде обжалвано пред втората инстанция.

Освен Димов за водната криза в града са обвиняеми и бившият шеф на местното ВиК Иван Витанов, както и някогашната зам.-кметица на Перник Севдалина Ковачева. Витанов също отговаря за безстопанственост, както и за неизгодна сделка. Ковачева пък е обвинена в длъжностно престъпление, защото бездействала и не поискала въвеждането на режим. И двамата бяха освободени от ареста.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar