Въпреки че няма опасност да се укрие или да извърши друго престъпление, отстраненият кмет на столичния район „Младост“ остана в ареста. Специализираният апелативен съд отказа да я освободи въпреки очевидно влошеното й здраве и множеството заболявания, които са й се обострили в ареста, както и плануваната процедура инвитро. Същото постанови и първата инстанция.

Съдът реши да я остави зад решетките заради високата обществена опасност на престъплението, в което е обвинена. С висока обществена опасност обаче са още десетки престъпления по НК, а извършителите им обикновено бързо биват освободени от ареста, стига да не са политически неудобни.

Иванчева беше арестувана през април заедно със заместничката си Биляна Петрова и бившия кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров. Инвеститорът Александър Ваклин обяви, че му е бил поискан подкуп от 70 хил. евро и той е дал пари, за да се бележат. Арестът на двете жени беше направен зрелищно на централен столичен булевард и продължи цял ден. Иванчева беше с белезници на гърба през цялото време, адвокат беше допуснат до нея с голямо закъснение, а спецполицайка й запуши устата, за да не говори с журналистите.
Прокуратурата настояваше обвиняемата да остане в ареста, защото срещу нея има достатъчно доказателства и защото се била опитала чрез деловодителка в общината да прехвърля отговорността за забавени преписки към свои заместници.

„Не сме добре. Бяхме на диазепам, сега сме на едни малки розови хапчета – не се сещам какви точно“, каза тя пред медиите, цитирана от „Клуб Z“. Тя помоли съда да я освободи, защото има паник атаки и аденом на хипофизата. Освен това отправи обръщение и към и.д. кмета на „Младост“ Румен Русев да не гони инвеститорите, които правят градинки и детски площадки.

Адвокатите й – Димитър Марковски, Елена Петрова и Здравко Стойчев, представиха положителни характеристики от домоуправителя на блока, в който живее, от една съседка – Татяна Христова, и от Петър Кърджилов – нейния бивш пиар, който тя искаше да назначи за и.д. кмет от ареста. Това заедно с чистото й съдебно минало и състоянието на здравето й не се оказа достатъчно дори за пращането й под домашен арест.

ЗАЩИТАТА

Доказателствата на прокуратурата говорят за една изключително голяма манипулация, в която Иванчева е вкарана и подведена, каза адвокат Марковски. Паричните отношения са само между Дюлгеров и Ваклин, а самата Иванчева не е искала никакви пари, обясни той. Адвокатът очаква делото да му бъде предявено следващата седмица. Според bTV процесът в съда ще започне до два месеца.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar