Административният съд в Стара Загора се произнесе в полза на „Демократична България“ по делото срещу решението на Районната избирателна комисия да откаже вписването на кандидат-депутатската листа за парламентарните избори на 14 ноември. Това означава, че обединението ще може да се яви на изборите с листи във всички многомандатни избирателни райни.

След извършена проверка, съдът намира, че жалбата е основателна, а решението на Районна избирателна комисия – Стара Загора, следва да бъде отменено, като незаконосъобразно. Магистратите са установили еднозначно, че при подаването на документите от водача на листата Атанас Славов и Магдалена Овчарова в 16:15 часа на 12 октомври е била предоставена и флаш памет с оригиналите на пълномощно от съпредседателите Атанас Атанасов и Христо Иванов, подписано с квалифициран електронен подпис.

В мотивите към решението на съда се посочва, че констатацията на комисията, „че предложението за регистрация и пълномощното, не са подписани, а върху тях е поставена сигнатура, визуализираща електронно подписване на представените книжа“, несъответства на събраните по делото доказателства. Съдът потвърждава това, което се казва в жалбата на „Демократична България“, а именно: че председателят на РИК е отворил файловете и е видял, че са подписани с електронен подпис.

Освен това въпреки че в Изборния кодекс изрично се уреждат случаите, в които е налице възможност за ползване на електронен подпис, това не означава, че във всички останали случаи документи в електронна форма, не могат да се ползват, се отбелязва още в решението на съда. Именно с разпоредбите в Изборния кодекс Централната избирателна комисия реши да потвърди решението на РИК-Стара Загора и да отхвърли жалбата на „Демократична България“.

„Това решение е много важно, защото дава право на десетки хиляди хора, които гласуват за „Демократична България“ да ни подкрепят. Дава възможност на нашата прекрасна листа в Стара Загора да участва в изборите. Но то казва и нещо друго – че в демократична България и в Европа не може да се отказва правото на хората да гласуват, колкото и да е неудобно на силите на статуквото“, заяви след обявяване на решението Христо Иванов.

Повече по казуса четете тук.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar