Пловдивският административен съд отмени заповедта, с която бившият началник на Шесто районно в Пловдив Николай Кирков беше преместен в полицейското управление в с. Труд. Рокадата беше направена на 4 юни т. г. Преди да оглави Районното в „Столипиново“, Кирков беше шеф на Областната дирекция на полицията в Стара Загора, а преди това – и началник на Криминална полиция в Пловдив.

    Мотиви за преместването на Кирков в Труд не бяха огласени, но от съдебното решение за отмяна на заповедта стана ясно, че това е направено заради „служебна необходимост“. Тя е обяснена така: „През последните години на територията на районното управление са неутрализирани няколко големи обекта, занимаващи се с производство и съхранение на акцизни стоки – модерно оборудвана фабрика, подготвена за пълен цикъл на производство на цигари „Марлборо“, както и машини за рязане и преработка на тютюн. Производствата се характеризират с това, че са в условия на висока конспиративност, обектите са замаскирани като други производства или изоставени сгради, като в тях се осигуряват битови условия за работниците.“ Споменати са и множеството катастрофи на територията, за която следи Районното управление в Труд.

    Съдът обаче не приема изброените доводи за основателни. „Кадровото обезпечаване на посочената структура на МВР и множество ПТП и незаконно производство на акцизни стоки не аргументират извънредни промени в оперативната обстановка или състоянието на престъпността, нито пък нормативни промени или промени във функционалните задължения на структурата“, е записано в решението, с което заповедта е отменена. То не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВАС.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar