Софийският градски съд (СГС) е отменил заповедите за арест на двама от собствениците на криптобанката Nexo – Антони Тренчев и Коста Кънчев, съобщи сайтът Bird.bg. Решението е взето на 19 септември, а в аргументите си съдът е посочил, че преди да бъдат издадени заповедите не е направен ниакакъв опит двамата да бъдат призовани, въпреки че имат известни адреси в Обединените арабски емирства.

Акцията срещу криптобанката започна в началото на годината. Бяха обвинени четирима души – Тренчев, Кънчев, Траян Николов и Калин Методиев. Според прокуратурата те са участвали в престъпна група за пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз.

Бившият главен прокурор Иван Гешев подозираше, че собствениците на Nexo участват в „оперативки“ на други обвиняеми в сръбската столица Белград заедно със собственика на фалиралата КРБ Цветан Василев.

През пролетта стана ясно, че прокуратурата е поискала от сръбските власти да арестуват Тренчев и Кънчев. Те обаче не бяха задържани, а прокуратурата обяви, че действията на Сърбия са „безпрецедентен случай на неспазване на международни договорености“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar