Окръжният съд в Хасково отказа екстрадирането в Турция на 63-годишния пенсиониран от тамошната армия полковник и адвокат Мустафа Гьокташ. Заседанието днес продължи над три часа и половина. Решението на Темида не е окончателно и може да бъде протестирано от прокуратурата в 7-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

Офицерът е обявен за международно издирване с червен бюлетин на Интерпол след заповед за арест, издадена от Криминален съд – Анкара. В родината си Гьокташ е с обвинения за убийството на интелектуалеца и писател доц. Неджип Хаблемитоглу.и, а също за участие в престъпна група. Самият Мустафа твърди, че е натопен. Самият Гьокташ отрича да има каквато и да е връзка с екзекуцията на Хаблемитоглу и казва че е татопен.

Адвокатите на полковника Иван Иванов и Антон Попов акцентираха върху неспазването на човешките права в южната ни съседка. Те дори цитираха резолюция и доклад на Европейския парламент.

Самите турски власти бяха изпратили официално уверение до съда, че при евентуално уважаване на искането за екстрадиция срещу Мустафа Гьокташ няма да има нехуманно отношение там и ще му бъде осигурен справедлив процес.

„Република Турция не е дала никакви гаранции, а по-скоро прави декларации за гаранции, които са опровергани от докладите на Европейския парламент“, пледира адвокат Иванов.

„Ако ме екстрадирате, аз и семейството ми оставаме без никакви гаранции за живот“, каза Гьокташ пред съда. По думите на пенсионирания военен в родината му не се спазвали човешките права, за което имало заведени 133 000 дела.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar