20-годишна асеновградчанка поиска да е мъж

От дете имал непоносимост да си играе с кукли и да облича рокли

Майка ѝ се яви като свидетел

Районният съд в Асеновград отхвърли молбата на 20-годишната А. К. официално да бъде провъзгласена за мъж. Искането ѝ бе за промяна на Акта за раждане, в който графата за пола от „женски“ да стане „мъжки“, да получи ново ЕТН и трите ѝ имена да са с окончания за мъжки род.

Пред съдите А. К. обяснила, че още от годините на детството си винаги е била различно от другите момичета и се е чувствала като момче. Срамувала се да носи рокли и други момичешки дрехи, имала непоносимост да си играе с кукли и да се занимава с неща, които харесват връстничките ѝ. С израстването на А. К. растяло и чувството ѝ, че не живее в свое тяло, като през ранния пубертет разбрала, че се самоопределя и възприема като мъж. В гимназията започнала да изпада в депресия, а вече като пълнолетна се придържа към характерна мъжка визия, както и към занимания, присъщи на момчетата на тази възраст. След прегледи при специалисти А. К. е била диагностицирана с разстройство на половия идентитет.

Майка ѝ дала показания като свидетел, в които потвърдила, че детето ѝ не обичало кукли и рокли.

Съдиите обаче отказват променят акта за раждане, тъй като по българските закони няма възможност полът да се определя по психологически или други белези, освен по първичните полови белези.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar