8 години затвор заплашват Тошко Тодоров в южната ни съседка: Нашите магистрати приеха, че обективно, пълно и ефективно разследване може успешно да се проведе и от българските съдебни власти

Окръжният съд в Пловдив отказа да предаде Тошко Тодоров – Машора, от карловското село Столетово на компетентните органи на съдебните власти на Република Гърция въз основа на Европейска заповед за арест, съобщиха от Съдебната палата в града.

Заповедта е издадена от следовател в Районен съд – Драма, одобрена от председателя на Апелативен съд в Траки, Република Гърция, с цел провеждане на наказателно преследване за престъпление – оказване на помощ при незаконно влизане и пребиваване на територията на Република Гърция, наказуемо според гръцкия Наказателен кодекс с лишаване от свобода до 8 години.

Съдът в Пловдив констатира, че част от действията, предмет на разследването, започнато на територията на Република Гърция, са извършени в България. С оглед задължението си по чл. 40, ал. 1, т. 5 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, като изпълняващ Европейската заповед за арест (ЕЗА) орган, съдът прие, че обективно, пълно и ефективно разследване на конкретното престъпление, описано в ЕЗА, предвид трансграничната му специфика, може успешно да се проведе и от българските съдебни власти.

На това основание съдът отказа Машора да бъде предаден на гръцките власти. Те искат да го предадат на съд по обвинение, че е превозвал с кемпер 28 нелегални мигранти от Ирак, Иран и Бангладеш. Срещу Машора има издадена Европейска заповед за арест, обвинението по която е за съучастие в трафика на мигранти. Престъплението в южната ни съседка се наказва изключително строго и ако Машора бъде екстрадиран, може да лежи невинен в затвора, се опасяват близките на Тошко Тодоров.

Самият той твърди, че е невинен и има документи, с които доказва, че е продал кемпера. Това се случило през август 2019 г., когато обявил возилото за продан. Купили го българин и италианец, като за сделката Тошко Тодоров има договор с нотариална заверка на подписите на продавача и купувачите.

Последните обаче не прехвърлили в КАТ возилото, което продължавало в регистрите да се води на името на Тодоров. Поради тази причина гръцките власти сметнали, че именно Машора е замесен в трафика на мигранти. Това категорично се отрича както от самия подсъдим, така и от неговите близки. Всички те твърдят, че през ноември, когато в Гърция е заловен кемперът с мигрантите, Тодоров е бил в родното си село.

С оглед на така постановеното решение Пловдивският окръжен съд отмени взетата спрямо Тошко Тодоров мярка за неотклонение „домашен арест“. Решението подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд-Пловдив в 5-дневен срок.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar