Варненският административен съд обяви за нищожна заповедта на варненския кмет Иван Портних, с която отстрани от работа главният архитект на града Виктор Бузев през април, съобщи местната информационна агенция „Черно море“. Съдът посочва, че Портних е взел това решение, без да представи доказателства за извършени нарушения от Бузев.

Община Варна е осъдена да плати на Виктор Бузев разноските за производството в размер на 1210 лева.

По-късно в четвъртък Портних обясни, че решението на съда не променяло нищо, защото Бузев бил дисциплинарно уволнен в началото на август. Главният архитект може да обжалва и тази заповед на кмета.

През април варненският кмет Иван Портних изненадващо обяви, че е поискал оставката на главния архитект „заради опити за незаконосъобразни действия, които водят до обосновани предположения за зависимости“.

Виктор Бузев беше обвинен от кмета, че е подписал разрешителното за поставяне на незаконни преместваеми обекти в Морската градина, без да има право на това. Само ден преди това множество политически партии поискаха оставка на самия Портних, който бе обвинен персонално за проблемите на града.

Искането за оставка на Бузев дойде изненадващо, тъй като Портних, който управлява Варна от десет години, работи с него отдавна. Изведнъж обаче го обвини в липса на визия за развитието на града и поиска Бузев да се оттегли.

Главният архитект обаче отказа да си подаде оставката, а сега печели и на първа инстанция делото срещу заповодта за отстраняването си.

Виктор Бузев беше назначен за главен архитект на Варна първо по заместване през 2014 година, когато Портних разчистваше наследените кадри на своя предшественик Кирил Йорданов.

Затова и не беше изненада, когато през 2016 г. Бузев спечели конкурса и бе назначен постоянно на поста. Преди това е заемал същата длъжност в Бяла, Аврен, Балчик и варненския кв. Аспарухово.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

2
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
James
James
12 август 2023 11:26
Гост

Awesome. Here all points are very clearly described and represent are so good. livetheorangelife

Tina
Tina
12 август 2023 9:31
Гост

What a fabulous post this has been. Never seen this kind of useful post. I am grateful to you and expect more number of posts like these. Thank you very much. Dynamite Experience