Със свое решение правителството на Димитър Главчев одобри позицията на страната ни по дело С-245/2024 на Съда на Европейския съюз, образувано по преюдициално запитване. Това съобщават от Министерски съвет с решенията от днешното правителствено заседание.

От решението на МС обаче се разбира, че във връзка с висящо административно дело по обжалване на Решение № 332 от 04.04.2023 г. на Комисията за защита на конкуренцията, с което се установява злоупотреба с с господстващо положение на пазара на автомобилни горива в нарушение на националното законодателство и правото на Европейския съюз от страна на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, гр. Бургас, и „Лукойл-България“ ЕООД.

Явно за да разреши делото по обжалване Административен съд – София област е оправил запитване към Съда на Европейския съюз.

Предмет на преюдициалното запитване е тълкуване на разпоредби на правото на Европейския съюз, свързани с установяване на злоупотреба с господстващо положение и по-специално дали това нарушение може да бъде извършено не само с отделно действие, но и с поредица от форми на поведение.

С решението си правителството днес дава и съгласие за встъпване в производството. Конституирането на България като страна в производството по това дело ще позволи на страната ни успешно да се включи в процеса на правораздаване, осъществяван от Съда на Европейския съюз, с оглед на еднаквото и точно прилагане на правото на Европейския съюз.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar