Съдът на Европейския съюз (ЕС) се произнесе по делото, заведено от Европейската комисия срещу България за неизпълнение на задължения на страната по.Директивата за местообитанията. Това съобщиха от МОСВ.

Делото е образувано през 2022 г. ЕК поиска Съда на ЕС да установи, че България не е определила в срок като специални консервационни зони 194 от общо 229-те зони от значение за Общността (зоните от НАТУРА 2000 в България).

Според комисията страната ни систематично и трайно не е изпълнявала задължението си за определяне на специфични за зоните подробни цели на опазване, както и задължението си за определяне на необходимите мерки за опазване, които да отговарят на екологичните изисквания на типовете естествени местообитания, както и че не е транспонирала правилно разпоредба от Директивата за местообитанията в националното законодателство.

С решението си Съдът на ЕС приема само едно от четирите твърдения на Комисията – относно обявяването на защитените зони в изискуемия срок, като отхвърля останалите три.

Процесът на обявяване на защитените зони не е прекъсван, включително по време на производството по делото, и от посочените в съдебното решение 194 защитени зони към момента вече са обявени 188. До края на юни предстои да бъдат издадени заповеди за обявяване на още 5 защитени зони, за които е изтекъл срокът за обществен достъп.

В рамките на следващия месец (на 17 юли 2024 г.) изтича срокът за обществено обсъждане на проекта на заповед и за последната от защитените зони, предмет на съдебното решение, и в най-кратък срок ще бъде издадена заповедта за нейното обявяване. С това България ще изпълни в цялост решението на Съда.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar