Агенцията за бежанците не приема копие от присъдата и държи на оригинала

Държавната агенция за бежанците (ДАБ) неправомерно е отказала да разгледа молбата за закрила на иранец, който казва, че е осъден на смърт в страната си. Това става ясно от решение на Административния съд София – град, съобщи „Свободна Европа“, като цитира адвоката на иранския гражданин.

Съдът отменя отказа на ДАБ и задължава агенцията да разгледа молбата за закрила, която за Рези е втора поред. Решението на съдия Пламен Горелски, с което и „Сега“ се запозна, е окончателно.

Алиреза Бейги Ризи се отказва от исляма и приема християнството и в родината си е преследван заради религията си. Той бяга в България, но властите му отказват убежище.

Когато разбира, че е бил задочно осъден на смърт в Иран, Ризи подава последваща молба за закрила пред ДАБ, но агенцията изобщо не я допуска за разглеждане. Впоследствие Ризи обжалва това решение на ДАБ пред Административния съд София-град (АССГ).

ДАБ отхвърли първата молба на Ризи с аргумента, че бежанската история на Ризи не звучи достоверно и че „общата обстановка в Иран не дава основание за страх от преследване“. Заключението на агенцията идва на фона на продължаващите по това време антиправителствени протести в Иран, породени от строгите религиозни ограничения. Те избухнаха след смъртта на млада жена, задържана заради „неправилно“ носене на забрадката. Стотици хора бяха задържани заради участието си е протестите, няколко от тях бяха екзекутирани.

Сега АССГ се произнася по жалбата на Ризи срещу отказа на ДАБ да разгледа втората негова молба за предоставяне на международна закрила, подадена през юни 2023 г. Защитата на Иранеца смята, че ДАБ е трябвало да разгледа повторната му молба, тъй като с нея са представени и нови обстоятелства.

Самият Рези също се явява пред административния съд. Той казва, че срещу него е постановена смъртна присъда, която обаче може да бъде връчена само лично, а той не може да се завърне там. Обяснява, че семейството му в Иран е платило огромна сума на адвокат, за да направи снимка на смъртната присъда, с която снимка той разполага.

„Присъдата е нелегално взета по някакъв начин. ДАБ правилно е преценила, че няма как да я приеме за достоверен документ“, пледира пред съда юрисконсултът на агенцията. Преди това Рези обяснява, че политиката на иранските власти е осъдените на смърт да не притежават присъдата си, за да не може впоследствие Иран да бъде съден от международните съдилища.

Точно заради смъртната присъда, издадена на 8 април 2023 г. от Ислямски революционен съд, която се явява ново обстоятелство, чужденецът подава и нова молба за закрила. ДАБ обаче приема, че нови обстоятелства няма. Цитира се и официалната справка от май 2023 г. за положението в Иран, както и писмо от април 2018 г. на ДАНС, че „…в последните месеци масово се използват фалшифицирани или неистински документи от чужденци…“. „Очевидно с последния цитат интервюиращият орган (ДАБ) е счел, че се произнася по твърдението за постановена в Иран смъртна присъда, тъй като е решението няма други мотиви, в тази връзка“, посочва съдия Горанов.

Според съда решението на ДАБ е неправилно и незаконосъобразно. Неправилно е, че фотокопието на присъдата не е взето предвид, смята съдията. Така той връща преписката на ДАБ за ново произнасяне така, че да не лишава Рези от възможността да бъдат обсъдени твърденията му за положението му в Иран и рисковете за него, при евентуалното му връщане в родината.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar