Френски апелативен съд в понеделник потвърди присъдата на бившия премиер Франсоа Фийон за присвояване на публични средства, но намали с една година затвора му, съобщи „Ройтерс“.

Фийон беше осъден през 2020 г. на пет години затвор, три от които условно, за това, че плати на съпругата си около 1 милион евро публични средства за минимална работа като негов парламентарен помощник – скандал, който сложи край на президентските му амбиции.

Апелативният съд промени присъдата на четири години затвор, три от които условно, каза служител на съда.

Досега Фийон не е излежал в затвора, тъй като присъдата му не е била изпълнена, докато жалбата му е била висяща.

Но е малко вероятно той да отиде зад решетките в страна, където кратките присъди за такива престъпления често се заменят със задържане у дома с електронно устройство.

Адвокатите му казаха, че той ще обжалва присъдата. Те казаха, че освен процедурни въпроси, има и основни въпроси относно разделението на властите в случая между съдебна власт, правителство и парламент.

Когато скандалът избухна, Фийон заклейми кампанията от мръсни трикове и отрече да е направил нещо незаконно, въпреки че по-късно призна, че е допуснал грешка в преценката.

Бившият консервативен политик, който след неуспешната си кандидатура за президент през 2017 г. работи във финансовия сектор, е изправен пред нови критики за това, че работи за две руски петролни компании.

Малко след началото на войната в Украйна в края на февруари Фийон каза, че при такива условия не може да продължи да бъде член на бордовете на руската държавно контролирана петролна компания „Зарубежнефт“ и нефтохимическата компания „Сибур“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar