Административният съд в Кюстендил намали глоба за ТЕЦ „Бобов дол“, съобщава БНР.

Санкцията е понижена от 190 000 на 100 000 лева.

Тя беше наложена на централата от екоинспекцията в София за замърсяване с прахообразни частици и миризма на сяра, предизвикана от инсталациите, усетена в района на близкото Големо село.

Екип на РИОСВ направил проверка в райна на ТЕЦ „Бобов дол“ след подадени сигнали за замърсяване на 17 февруари миналата година. Установено е, че при работата на багерите и на роторна технология за вкарване на въглища към енерегийните котли се отделят прахообразни частици, които вятърът насочва към близкото Големо село, както и че се усеща миризма на сяра в района на жп гара Големо село заради работата на сероочистващата инсталация.

За установените нарушения са съставени акт и наказтелно постановление в размер на 190 000 лева.

От централата обжалват мярката, като в Районния съд в Дупница глобата отпада. От РИОСВ-София обаче на свой ред обжалват, вследствие на което Административният съд в Кюстендил постановява санкция от 100 000 лева вместо определените по акта 190 000 лева.

Решението е окончателно. Отбелязва се, че и преди централата е глобявана с 12 постановления за същото нарушение в размер на от 5 до 10 000 лева, които са влезли в сила.

От ръководството на ТЕЦ „Бобов дол“ признават, че действително при силен вятър се получава запрашаване около централата и в района на Големо село при транспортирането на въглищата, но уверяват, че сe вземат мерки – засадени са дървета и зелени храсти, а също е направен зелен пояс около централата, който да нямалява запрашаването.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar