След една година отлагания Софийският градски съд даде ход на делото за мръсния въздух в столицата срещу Столичната община. То е по жалба на „Група за чист въздух“. Първото заседание е насрочено за след месец (12 юли от 10:30ч.)

До момента делото беше прекратявано трикратно, след като трима съдии дадоха отвод по него.

В края на миналата година отново Софийският градски съд (СГС) го прекрати. Трите колективни иска срещу Столичната община са от името на жителите на София за замърсения въздух над територията на общината. Посочената от съда причина тогава беше, че представителите на колектива нямат „доказан опит, знания и финансов ресурс“, с които да защитят увредения интерес на обществото. На 31.01.2018 г. апелативните съдии постановиха, че съдия Елена Маврова от СГС не е дала възможност на завелите колективния иск да докажат, че могат да понесат тежестите и разноските по делото, а направо го е прекратила на това основание.

На първото заседание на 12 юли се очаква да се установи какъв е кръгът на увредените лица, съответно – кой ще може да се присъедини към делото като част от колектива, с какви доказателства ще се доказва принадлежност към колектива, както и как ще бъде уведомен колективът за възможността за включване по делото. Съдът иска да изслуша становищата на двете страни по делото, преди да се произнесе с решение.

Твърдението на „Група за чист въздух“ е, че са увредени всички граждани, които живеят, работят или учат на територията на София. Всеки софийски гражданин диша този въздух и страда от замърсяването, е мотивът на сдружението.

От този момент нататък към колективния иск имат право да се присъединят всички засегнати, като доказването става с документ за постоянен или настоящ адрес или за месторабота (място на обучение). Според членовете на групата не бива да се допуска в рамките на този процес да се налага доказване на конкретни увреждания на членовете на колектива. Достатъчно е това да се предполага, след като те живеят, учат или работят в замърсената среда.

„Много се радвам, че делото стартира след една година ходене по мъките. Вярваме в българското правосъдие и се надяваме да се разбере истината за замърсяването в София, за да може да гарантираме здравословна среда поне за децата си“, коментира адв. Димо Господинов.

„Група за чист въздух“ започва кампания за набиране на средства, с които да се покрият първоначалните разноски за водене на делото. Адвокатите по него работят безвъзмездно.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar