Липсара на всякаква възможност еднополови двойки да оформят отношенията си доведе Русия до нарушения на Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ).

    Базираният в Страсбург Европейски съд по правата на човека (ЕСПЧ) констатира днес, че Русия е нарушила ЕКПЧ, тъй като не дава никаква възможност на еднополовите двойки да оформят отношенията си, предаде Франс прес.

    Съдът в Страсбург отсъди това по дело, заведено срещу Русия от три хомосексуални двойки, съобщава БТА.

    Съдът обоснова решението си със следните аргументи: член 8 на ЕКПЧ, който се отнася до правото на зачитане на личния и семейния живот, „не създава изрично задължение за държавите да признават официално съюзите между хора от един и същи пол. Въпреки това той съдържа имплицитната необходимост за намиране на справедлив баланс между конкуриращите се интереси на еднополовите двойки и на цялото общество“.

    Русия прие през 2013 г. закон, забраняващ пропагандата на хомосексуализма сред непълнолетните. Този закон служи като претекст за руските власти да забраняват гей паради и употребата на знамето с цветовете на дъгата, което се използва от представителите на ЛГБТ общността.

    От миналата година руската конституция съдържа изрична разпоредба, в която се казва, че бракът е съюз между мъж и жена. Това на практика значи забрана на еднополовите бракове.

    „Съдът прецени, че нищо не оправдава невъзможността на жалбоподателите да оформят юридически съюзите си“, изтъкна ЕСПЧ.

    Съдът заяви също така, че евентуалното признаване от руските власти на правен режим, различен от брачния, с който еднополовите двойки биха имали възможност да оформят отношенията си, не би било в противоречие с традиционната идея за брака в Русия и с мнението на повечето руснаци, защото те се противопоставят единствено на еднополовите бракове, а не на други начини за оформяне на отношенията между еднополовите двойки.

    Съдът заяви още, че констатирането на факта на нарушението на ЕКПЧ е достатъчно удовлетворение за жалбоподателите и не присъди изплащането на парични обезщетения.

    /Божидар Захариев/

    /ПА/

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar