Европейският съд по правата на човека отхвърли жалбата на известния руски певец от български произход Филип Киркоров, който реши да се бори срещу наложената забрана за влизане в Литва. В решението на съда приема аргументите, че певецът е станал оръжие на руската пропаганда.

Делото „Киркоров срещу Литва“ се отнася до забраната, наложена на Киркоров да влиза на територията на Литва, защото е смятан за заплаха за националната сигурност.

Литовските власти са установили, че той е бил инструмент за пропаганда на Русия в държави от бившия СССР. Киркоров редовно е правил концерти в Крим, подкрепяйки политиката на агресия на руската държава.

„Като цяло Съдът установи, че оценката на литовските власти, която се основава на изявленията и поведението на жалбоподателя, не е произволна или неоснователна“, се казва в решението.

В него се напомня, че Киркоров открито е заявявал, че подкрепя действията на Русия в Кримския полуостров и сам се е наричал „представител на Владимир Путин на сцената“.

„Съдилищата в Литва са претеглили интересите на националната сигурност и обществения ред спрямо действията на жалбоподателя (Киркоров) и наложената му забрана и не са намерили това за непропорционално“, пише в решението.

Европейският съд по правата на човека подчертава, че парламентът на Литва и Европейският парламент са признали необходимостта от разкриване и борба с руската дезинформация и пропагандна война.

Пред съда в Страсбург Киркоро твърди, че е просто един артист, който не се интересува от политиката. Песните му били за любовта, човешките взаимоотношения и природата. В същото време властите в Литва напомнят, че Киркоров публично е обявявал, че „завръщането“ на Крим към Русия е „славно и победоносно събитие“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar