Европейският съд по правата на човека осъди Унгария да изплати обезщетение в размер на близо 40 хиляди евро във връзка със смъртта на мигрант, предаде Ройтерс, позовавайки се на съда.

Делото е заведено от сириец, който през 2016 г. заедно с брат си и други мигранти, включително семейство с три деца, са искали да прекосят река Тиса от Сърбия и да стигнат до Унгария с лодка. Те са получили помощ от трафиканти. Ищецът твърди, че унгарските гранични служители са искали да ги прогонят обратно в Сърбия. Охранителите използвали сълзотворен газ и хвърляли камъни, а когато се е опитал да слезе на брега, били пуснати полицейски кучета, казва той.

Брат му се удавил при опит да доплува обратно до сръбския бряг. Унгария отрича това твърдение. Мъжът твърди, че е нарушено правото на живот и че унгарските власти не са провели адекватно разследване на случая. С днешното си решение съдът частично се съгласява с него. Наказанието включва 34 000 евро обезщетение за вреди и 5600 евро за съдебни разноски, предаде БТА.

Европейският съд по правата на човека, със седалище в Страсбург, е част от Съвета на Европа. Институциите, които са независими от ЕС, работят за защита на правата на човека в 46-те държави членки на Съвета.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar