Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) заяви, че делата, заведени от Украйна и Нидерландия срещу Русия за нарушения на човешките права в двете отцепнически области Луганск и Донецк в Украйна, и свалянето на полет MH-17, са допустими, предаде „Ройтерс“.

Решението е процедурно, но показва, че базираният в Страсбург съд смята, че Русия може да носи отговорност за предполагаеми нарушения на правата на човека в сепаратистките региони.

„Наред с други неща, Съдът установи, че райони в Източна Украйна в ръцете на сепаратистите са били от 11 май 2014 г. и най-малко до 26 януари 2022 г. под юрисдикцията на Руската федерация“, се казва в решението на съда.

Делата сега ще преминат към етапа по същество, който се очаква да отнеме още една до две години, преди да има окончателно решение.

Решението на съда отваря вратите за най-малко три други дела на украинската държава срещу Русия, които бяха спрени в очакване на решението за юрисдикцията.

Нидерландия заведе делото си в ЕСПЧ през 2020 г., заявявайки, че свалянето на полет MH17 над територия в Източна Украйна, държана от подкрепяни от Русия сепаратисти, нарушава Европейската конвенция за правата на човека.

Москва многократно отрече да е замесена в унищожаването на самолета по време на битките между сепаратистите и украинските правителствени сили.

Двете украински дела, датиращи от 2014 г., се отнасят до това, което според Киев са административни практики на Русия в Източна Украйна в нарушение на Европейската конвенция за правата на човека, както и отвличането на три групи украински деца сираци и деца без родителска грижа и множество възрастни, които ги придружавали.

Всички са били върнати у дома един ден или, в третия случай, пет дни след отвличането им, каза ЕСПЧ.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar