Районният съд в Сливен в сряда освободи срещу подписка 39-годишния председател на секционната избирателна комисия в сливенското село Горно Александрово, обвинен в подправяне на бюлетини на първия тур на изборите за кмет на кметство в полза на своя брат, съобщава БНТ.

Поисканата мярка от прокуратурата за постоянно задържане на мъжа остана без уважение. Повдигнато му е обвинение.

Той е вече в дома си, но отказва коментар.

„В качеството си на председател на избирателната комисия е направил отбелязване върху недействителна бюлетина и същата е отчетена като действителна такава, с което преправил резултати от изборите в полза на определен кандидат. Законът предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 5 години“, каза Катя Стаменова, говорител на Районна прокуратура – Сливен.

Разследването по случая трябва да приключи до 2 месеца. В четвъртък в Административния съд на Сливен ще се гледа жалба на един от кандидатите за кмет на селото с искане за касиране на изборите в Горно Александрово.

Припомняме, че видео от камерата в помещението за броене на бюлетините в края на изборния ден на пърия тур от 29 октомври показа как председателят на комисията Костадин Костадинов, кметът Петър Костадинов и техен братовчед се суетят около масата с бюлетините. Председателят на комисията вади химикалка и започва да пише нещо по бюлетините.

Кметът, негов брат, печели с 40 гласа, но опонентите му твърдят, че те са надписани и искат касиране на изборите в селото.

Кметът на село Горно Александрово твърди, че брат му е писал върху празен лист, върху който отбелязвал гласовете на избирателите.

Това бе само един от многото случаи на пописвани бюлетини на вота и арести след подадени сигнали. Сигнали бяха подавани и за търговия с гласове.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar