Съдът в Еквадор отхвърли иска на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж срещу новите условия за пребиваването му в посолството на Еквадор в Лондон, предадоха информационните агенции.

Асанж се оплаква от новите изисквания сам да заплаща сметките са за телефон и медицинско обслужване, както и да почиства след котката си. Освен това, хората, които го посещават, включително адвокатите му, трябва да предоставят информация за профилите си в социалните мрежи и серийните номера на своите смартфони и други мобилни устройства.

Магистратите постановиха, че еквадорското министерство на външните работи има правото да определи условията, при които той може да остане в дипломатическото представителство.

Адвокатите на ищеца имат намерение да обжалват решението.

Агенция „Ройтерс“ съобщи, че Джулиан Асанж в се опасява да не би новите изисквания да са знак, че Еквадор може да откаже да му предоставя убежище занапред. По думите му, президентът Ленин Морено вече е взел такова решение, но към момента просто не го е огласил с официален документ. Основният му страх е, че може да бъде предаден на САЩ.

Прокурорът по делото посочи, че дотук пребиваването на Асанж в посолството е струвало 6 милиона долара. Той се укри в дипломатическото представителство през 2012 г. През юли тази година Ленин Морено заяви, че Еквадор води преговори с британските власти за това Асанж да напусне посолството.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar