По делото за катастрофата с автобус край Своге, при която загинаха 20 души, са допуснати съществени процесуални нарушения. Това констатира Софийският апелативен съд в свое решение, с което връща обвинителния акт на прокуратурата.

Първоначално Окръжният съд в София определи делото за трагичния инцидент, който през 2018 г. отне живота на 20 човека, да влезе в съдебна фаза, но въззивният съд отмени това решение. Според тричленния съдебния състав са налице нарушения, довели до ограничаване на правата на подсъдимите и на пострадалите.

Към наказателна отговорност за катастрофата е привлечен на първо място водачът на автобуса Г.Г. В близост до местността „Янкулови воденици“ имало завой надясно и поставени пътни знаци за забранено движение със скорост по-висока от 40 км/ч и опасност от хлъзгане. Мъжът обаче не се е съобразил с тях и навлязъл в завоя със скорост от около 53,5 км/ч., пише в обвинението. Последвали удари с движещите се по същия път товарни автомобили м. „Нисан“ и м. „Ситроен“, промяна на посоката, преминаване през мантинелата и преобръщане по стръмния скат. Също така автобусът, м. „МАН“, който превозвал пътниците, не е преминал задължителен технически преглед.

Другите обвиняеми са изпълнителен директор в „Трейс“, началник на асфалтова база, технически ръководител, строителен инженер и шеф на дирекция в Агенция „Пътна инфраструктура“. Разследването установило, че асфалта на платното за движение на мястото на инцидента бил положен при рехабилитацията на пътя по Проект „България Транзитни пътища V, ЛОТ № 17“. „Дейностите по него били извършени по договор от август 2011 г. между АПИ и сдружение „Т.С“ след проведена процедура и извършеното оценяване за изпълнител на проекта. Имало е сключен и договор за възлагане на консултантски услуги между АПИ и дружеството „П. 2000″ ЕООД за осъществяване на строителен надзор на обекта“, казват от прокуратурата.

Експертизи констатирали, че структурата на асфалтовата настилка в района не съответствала на стандарта относно коефициента на полируемост – само 28%, при изискване не по-малко от 50%.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar