24-и състав на Софийския градски съд публикува мотивите за присъдата на Виторио Александров, който уби приятелката си Дарина и едногодишната си дъщеря Никол.

Съдия Иван Колев пише, че Виторио Александров, който през октомври 2018 г. застреля приятелката си Дарина и едногодишната им дъщеричка Никол, е личност с ресурс, който може да бъде добра изходна позиция за неговата корекция, поправяне и разгръщане в обществото. Според съдебния състав прострелването в слепоочието на малката Никол не характеризирало Виторио като хладнокръвен убиец. Съдия Коев пише още, че извършеното от Виторио не било изключително тежко престъпление, за да получи доживотен затвор. За двойното убийство Виторио беше осъден на 20 години затвор.

Съдебният състав (двама съдии и трима съдебни заседатели) единодушно определи присъдата и днес в мотивите си е записал още, че не може да се твърди, че Виторио нямало да се превъзпита до края на дните си. Затова и не бивало да се наказва с доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, които заместват смъртното наказание. Съдебният състав е приел, че има много обстоятелства, които смекчават обществената опасност на Виторио. Той имал чисто съдебно минало и не бил личност с престъпни навици.

При определяне на наказанието съдът е взел предвид и психическото му здраве, самопризнанието и изказаното съжаление.

На 29 октомври 2018 година Виторио Александров първо с два куршума в главата убива Дарина. Взима едногодишната си дъщеря Никол, с която повече от осем часа обикаля София. В късните вечерни часове в пристройка край София прострелва в слепоочието малкото дете.

Пълните мотиви на съда може да видите ТУК.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar