17-годишната Виктория Огнянова, която бе прегазена на шосето между селата Дъбница и Хвостяне, е лежала на шосето в момента на тежкия инцидент.

Това стана ясно в залата на окръжния съд в Благоевград, където във вторник се гледаше мярката за неотклонение на шофьора Реджеп Алиев. Прокуратурата поиска той да остане за постоянно в ареста, но съдия Дияна Узунова постанови домашен арест.

В събота около 20-20,30 ч момичето е било прегазено от форд, шофиран от 27-годишния Реджеп от Хвостяне. С него пътували още трима мъже, но след инцидента не спрели на местопроизшествието.

В показанията и 4-мата обяснили, че помислили, че са прегазили куче или друго животно.

„Реджеп извика,

видях, че нещо

лежеше на

платното, усетих

силен удар,

колата подскочи

Помислихме, че е куче“, разказали пред разследващите тримата спътници на Реджеп.

В същото време видели на шосето спряна кола на аварийни светлини. Помислили, че има някаква гонка между коли, и нищо не заподозрели. Установили обаче, че бронята на колата им е счупена, а радиаторът е спукан и оставили колана на близка бензиностанция. И на служителя там обяснили, че са прегазили куче.

След това си купили цигари марихуана от неустановено лица в Дъбница. Реджеп се прибрал пеша до дома си и споделил същото с родителите си и приятелката, с която живее на семейни начала, и която е бременна в 9-и месец.

После с приятелите отишли да приберат потрошената кола и минали през мястото на инцидента, където обаче вече имало полиция и 4-мата са арестувани.

Разследването показало, че първият сигнал на тел. 112 за инцидент на пътя е подаден от шофьор на снегорин в 20,22 ч. Мъжът обаче видял момиче да бяга по пътя и двама мъже да го преследват, да го дърпат и бият. Това всъщност била Виктория с бившия приятел Асен и негов братовчед.

Преди това тя се качила на беемве при тях, но по пътя се скарали и момичето скочило в движение.

Двамата я настигнали и върнали обратно в колата, при което тя прави втори опит да избяга навън и е пометена от колата на Реджеп. Другите два сигнала на тел. 112 са в 20,27 ч. Обадилите се случайно пътуващи оттам вече съобщили за прегазено момиче.

„Реджеп не е бягал от местопрестъплението, защото не е знаел, че е ударил човек. Пробата му за наркотици пък е взета в 0,30 ч, доста по-късно от инцидента. Те признават, че са употребили марихуана, но след катастрофата.

Би трябвало и други лица да има в ареста“, казаха адвокатите на обвинения шофьор.

Реджеп вече

има условна

присъда от

2019 г. за

шофиране след

употреба на

марихуана,

хванат е за втори път в рамките на изпитателния срок.

Съдия Дияна Узунова постанови домашен арест, защото все още няма събрани достатъчно доказателства, както и не е извършена съдебномедицинска експертиза. Направена е само аутопсия, която показала, че причината за смъртта е остра кръвозагуба, мозъчна недостатъчност, тежка черепно-мозъчна и гръдна травма.

Съдът взе още под внимание факта, че по време на инцидента Виктория е била в легнало положение на шосето, а инцидентът се случва в тъмната част на денонощието и не е ясно в какво състояние е била.

Имало доказателства за противоправно поведение на двамата спътници на Виктория, няма данни защо е била на шосето, имало ли е насилие спрямо нея, допълни съдия Узунова.

„Искам домашен арест, защото жена ми е бременна и всеки момент чакаме да роди. Да не се притесни и да стане нещо с бебето, то няма вина“, разплака се в съда Алиев.

„На базата на събраните доказателства това беше най-логичното решение, защото експертизите не са готови и евентуално те ще са тези, които ще докажат или оспорят обвинението.

Всички данни, които са събрани по делото, сочат, че Виктория не е била в изправено положение, не е пресичала улицата, не е тичала по улицата, а е била легнала на улицата и чакаме експертизите, които да докажат тя в какво състояние е била – жива, в безпомощно състояние или е била мъртва“, каза адвокат Александър Гюнджиев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar