Федерален съд в САЩ решава за колко десетилетия да го прати в затвора

ФБР продължава издирването на българката

Не „копаем“ криптовалута, а разправяме глупости на хората, писала изчезналата криптокралица

Карл Себастиан Грийнууд – един от съоснователите на компанията за криптовалута „OneCoin“ се призна за виновен за измама. Това съобщиха от отдела на Прокуратурата на САЩ в Ню Йорк.

Пред федералния съд в Манхатън Грийнууд е признал вината си за измама, извършена по електронен път и пране на пари, които са свързани с пирамидата „OneCoin“. В съобщението се припомня, че неговата съдружничка – Ружа Игнатова, която е българка с германско гражданство, все още е в списъка на 10-те най-издирваните от ФБР престъпници.

В съобщението прокуратурата цитира електронна кореспонденция между Игнатова, брат є Константин и съоснователят Грийнууд. От множеството писма става ясно, че стойността на криптовалутата не е била функция от пазара, а просто е определяна от фирмата „OneCoin“. Самата Игнатова е поискала от компанията да може ръчно и автоматично да определя цената на валутата. Става ясно също, че измислената им криптовалута не се добива чрез „копаене“, както биткойните например.

„Всъщност ние не „копаем“ валутата, но разправяме глупости на хората“, пише Игнатова до Грийнууд. Самата тя се съгласила с твърдението, че „системата не би проработила сред интелигентните хора ;)“. (оригиналния правопис е запазен – б. р.).

Според американските закони Карл Грийнууд може да получи по 20 години затвор по всяко от трите обвиненията – за заговор за извършване на измама по електронен път, за самата измама по електронен път и за пране на пари, като сборът може да достигне до 60 години.

Ръководителят на прокуратурата в Ню Йорк Деймън Уилямс е посочил, че процесът е знак за това, че „всеки, който иска да използва системата на криптовалутите за измами“, ще бъде преследван.

Ружа Игнатова е в неизвестност от октомври 2017 г., когато изчезва от София с полет до Атина. Германският журналист и документалист Йохан фон Мирбах твърди, че нейни източници в София са я предупредили, че е издирвана и ще бъде арестувана. Смята се, че в пирамидата „OneCoin“ са завлечени суми от 4 до 15 млрд. долара.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar