Още един от най-близките съдружници на обвиняемия бизнесмен Васил Божков вече е в България. Борис Бекяров, който от 2020 г. е в Австрия, миналата вечер се е върнал в София, а след разпит и предявяване на обвиненията срещу него, прокуратурата му е наложила парична гаранция от 44 хил. лв.

От държавното обвинение съобщиха, че Бекяров е привлечен като обвиняем за участие в ръководената от Божков организирана престъпна група за подкупи, длъжностни и други престъпления.На 10 октомври той е пристигнал доброволно на летището в София с полет от Австрия, а на българска територия е бил задържан от служители на Главна дирекция „Гранична полиция“ и конвоиран до ареста. В присъствието на адвокат му е предявено постановлението за привличане в качеството на обвиняем и е бил разпитан подробно, съобщават от прокуратурата.

Към материалите по досъдебното производство са приобщени представени от Бекяров медицински, съдебни и други документи, касаещи здравословното му състояние, включително и издадени от болнични заведения, съдилища и прокуратури в Република Австрия.

Прокуратурата му е наложила мярка парична гаранция в размер на 44 000 лв. и забрана за напускане на страната.

На 1 февруари м.г. бе съобщено, че Борис Бекяров е задържан на летището в австрийската столица Виена, а ден по-късно главният прокурор Иван Гешев обяви официално, че и Васил Божков е задържан в Обединените арабски емирства.

Борис Бекяров е сред дългогодишните партньори на Божков още от 90-те години. Той е сред съдружниците в „Еврофутбол“. Бекяров е сред първите съдружници в „Еврофутбол“ заедно с Александър Тумпаров, Стефан Найденов (бащата на братята Цветомир и Боян Найденови – семейството подаде сигнали срещу Божков за заплахи, изнудване и за невнесени такси от лотарията).

Бекяров бе обвинен за участие в организирана престъпна група, ръкводена от Васил Божков, за изнудване, финансови и данъчни престъпления в особено големи размери, подкуп и длъжностни престъпления, а през лятото Антикорупционната комисия внесе иска за отнемане на имуществото му за над 12 млн. лв. Комисията поиска конфискация на парични средства, вила на груб строеж в Царево и поземлен имот в София, лодка Capelli и автомобил „Пежо“.

Бекяров е вторият човек, приближен до Божков, който се прибира доброволно в България, след като през май от Дубай се върна и Георги Попов, а съдът го освободи срещу парична гаранция от 40 000 лв.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar