Федералeн съдия нареди на бившия адвокат на Белия дом Доналд Макган да се яви пред Конгреса противно на усилията на президента Доналд Тръмп да попречи на своите главни помощници да свидетелстват, предаде Асошиейтед прес.

Според агенцията решението може да доведе до подновяване на усилията на демократите от Камарата на представителите да изискат и други високопоставени служители да дадат показания, включително бившият съветник по националната сигурност Джон Болтън.

Дори и най-близките помощници на републиканския президент, които получават призовки от Конгреса, не могат да „игнорират или да се противопоставят на конгресния задължителен процес по заповед на президента или по друг начин“, написа съдия Кетанджи Браун Джексън в понеделник, като се произнесе по дело, заведено от Комисията по съдебната власт в Камарата.

Макган беше важен свидетел в разследването на специалния прокурор Робърт Мълър. Демократите искаха да разпитат Макган за възможно възпрепятстване на правосъдието от страна на Тръмп. Това беше месеци преди Камарата да започне разследване за импийчмънт на президента заради опита му да накара Украйна да обяви разследване на бившия вицепрезидент Джо Байдън.

Администрацията заяви, че ще обжалва решението на Джаксън.

Междувременно Министерството на правосъдието ще се опита да отложи изпълнението на решението, заяви говорителката на ведомството Кери Къпеч.

Уилям Бърк, адвокат на Макган, заяви, че бившият адвокат на Белия дом ще се съобрази с призовката, освен ако съдът не отложи изпълнението ѝ.

Конгресменът Джеролд Надлер, демократ от Ню Йорк и председател на Съдебната комисия, заяви, че се надява МакГан да „бързо да се яви“ пред нея.

Председателката на Камарат Нанси Пелоси публикува изявление, в което нарече решението на Джексън „поредното звучно решение, че твърдението на администрацията за “ абсолютен имунитет“ спрямо призовките на Конгреса няма основа в закона или в нашата демокрация“.

Белият дом твърди, че Макган и други свидетели имат „абсолютен имунитет“ от показания.

Но такъв имунитет „просто не съществува“, пише Джаксън в решение то си от 118 страници.

„Тоест, колкото и да е зает или важен сътрудникът на президента и каквато и да е близостта му до чувствителни вътрешнополитически проекти и проекти по националната сигурност, президентът няма властта да го извини“ от спазването на валидна призовка в Конгреса, пише съдийката Джаксън, която е назначена от президента Барак Обама.

Дали Макган трябва да предостави цялата информация, която Конгресът търси, е друг въпрос, пише тя. Президентът може да изтъкне „изпълнителната привилегия“ (правото да не говори – б.р.) по някои чувствителни въпроси.

Макган беше жизненоважен свидетел за Мълър, чийто доклад през април хвърли светлина върху гнева на президента от разследването за руска намеса в изборите през 2016 г. и усилията на Тръмп да го ограничи.

Пред екипа на Мълър Макган каза, че е бил повикан у дома от президента в нощта на 17 юни 2017 г. и е бил инструктиран да се обади на Министерството на правосъдието и да каже, че Мълър има конфликт на интереси и трябва да бъде отстранен. Макган е отказал да изпълни това искане и предложил оставката си.

След като тази случка стана публична в медиите, се казва в доклада, Тръмп е поискал Макгън да оспори съобщенията и го попитал защо е разказал на Мълър за това и защо си е водил бележки за техните разговори. Макган пак е отказал да отстъпи.

Не е ясно дали показанията на Макган ще включват нови разкрития извън онова, което Мълър вече е обнародвал. Мълър заключи, че не може да изключи Тръмп да е възпрепятствал правосъдието, но също – и че няма достатъчно доказателства за престъпен заговор между кампанията на Тръмп и Русия.

Демократите от Камарата, които водят разследването за импийчмънт, все още не се опитват да принудят Болтън да даде показания, а призовка за бившия заместник на Болтън, Чарлз Къпърман, беше оттеглена. Те заявиха, че не искат да затъват в съдебни битки заради показанията.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar