Има достатъчно почтени съдии, които и сега всеки ден по делата си отстояват независимостта си“, коментира в предаването „Въпросите“ съдия Мирослава Тодорова, първия български съдия, който осъди България в Страсбург.

Миналата седмица стана ясно, че тя е успяла да осъди страната в съда в Страсбург заради това, че е било нарушено правото й на свободно изразяване на мнение, като спрямо нея е нарушен и член 18 от Европейската конвенция за правата на човека, който забранява използването на законни процедури за постигането на паралегални цели. „Реапната полза от това решение за широката публика е, че камуфлажната демокрация е нещо, което се вижда и може да бъде разобличено“, коментира тя.

„Съдът години наред е бил обект на насилие и не е справедливо към политическите сили да казваме, че това е започнало да се случва през последните 10-11 години. Случвало се е и преди, но не с такъв интензитет и с такава грубост“, каза още съдия Тодорова.

Тя коментира, че откакто прокурорската и съдийската колегия във Висшия съдебен съвет започнаха да заседават отделно, в прокурорската колегия няма скандали. „Хората не могат да разберат какво се получава и това би могло да бъде сигнал за някаква опасност, обществен контрол върху дейността на прокуратурата очевидно не се осъществява“, коментира тя.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar