[email protected]

След спорове и молби Дончо Митков успя да договори пробация с обществено полезен труд, вместо лишаване от свобода

„Аз ако бях на твое място, щях да взема три месеца ефективно. Ти като искаш да копаеш, има нужда и от това.“ Това каза съдия Божидар Кърпачев на 32-годишния криминално проявен Дончо Митков. Днес пловдивчанинът се изправи пред Темида по обвинение за хулиганство и неизпълнение на полицейско разпореждане. Той не беше съгласен още да лежи в затвора и се пазареше за пробация.

Митков живее в апартамент на баща си на ул. „Райно Попович“. Майка му починала. На 7 март от горния етаж слязъл чичо му, решен да го изгони. Дончо опитал да вземе колело, което твърдял, че е негово, но според чичото било на баща му. Между двамата избухнал скандал заради велосипеда, започнали да се гонят и влезли в близък хипермаркет. Там Дончо крещял, размахал и 17-сантиметров нож.

На мястото пристигнал екип на Четвърто районно управление. Полицаите разпоредили на 32-годишния мъж да остави острието, тъй като магазинът бил пълен с хора, и да се кротне. Дончо Митков обаче не се съобразил, проявил агресия и се наложило да го задържат. Оттогава е в ареста.

Днес пловдивчанинът успя да сключи споразумение с прокуратурата. Заради криминалното му минало първоначалното предложение от държавното обвинение беше да излежи още 3 месеца зад решетките. Митков обаче не беше доволен. „Аз не съм правил престъпление, просто ме ограбиха мен. Камерите са доказателство“, възропта той. Служебната му защитничка Пламена Димитрова му обясни, че ако не сключи споразумение и трябва да се разпитват свидетели по делото, то ще се проточи до есента, а през това време той ще бъде в ареста, защото е с мярка за неотклонение „задържане под стража“. Недоволен, Дончо каза, че нямало да му дадат толкова голяма присъда, след което обясни на съдия Кърпачев, че не е рецидивист.

След като разгледа още веднъж документите по делото, прокурор Димитър Костов предложи алтернатива на ефективната присъда – по-дълга пробация. Това спечели подсъдимия, който се съгласи още преди да чуе параметрите ѝ. Наказанието му е за 2 години, но тъй като е бил задържан 3 месеца, от срока се приспадат 9 – един ден в ареста се равнява на 3 пробация. Митков трябва да се подписва 2 пъти седмично, периодично да се среща с пробационен служител и да положи общо 400 часа безвъзмезден труд в полза на обществото. Освен това получи глоба в размер на 500 лв. и обществено порицание, което ще се изпълни чрез публикуване на споразумението в кметството на район „Централен“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar