Съдийската колегия на ВСС даде едноседмичен срок на правосъдния министър Данаил Кирилов да посочи доказателства в подкрепа на искането си за уволнение на съдия Андон Миталов, след като Вашингтон забрани на Миталов да влиза в САЩ заради данни за корупция.

В своя декларация по случая „Миталов“ Съюзът на съдиите в България заявява, че „независимостта на съдията от външни влияния трябва да бъде отстоявана“. Ние не заставаме зад конкретна личност, а зад принципи, уточни пред БНТ Емил Дечев – член на УС на Съюза на съдиите в България.

Той подчерта, че до момента няма предоставени от САЩ доказателства за вината на съдия Миталов.

При това положение, без значение името на колегата и от кой съд е, ние застанахме на принципни позиции и становище, че би следвало Съдийската колегия да остави като процесуално недопустимо това искане. То не е формулирано достатъчно ясно нито като факти, нито е подкрепено с доказателства, каза Дечев.

Според него „неприятно впечатление“ оставя фактът, че три месеца след посоченото провинение на съдия Миталов се иска неговото уволнение и то по настояване на чужда държава. Дечев добави, че в заключението от проверката на Инспектората по случая е записано, че на Миталов „няма основания да се търси дисциплинарна отговорност“.

Не може да уволняваме един колега само от една декларация, пък била тя и на държавния секретар на САЩ, завърши той.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar