Висша съдийка, експертка по екологично право, ще бъде първата в историята жена – президент на Гърция. Екатерини Сакеларопулу бе одобрена с огромно мнозинство в гръцкия парламент, с което успя да постигне историческо обединение на основните враждуващи партии, пише в. „Катимерини“.

63-годишната новоизбрана президентка заяви, че това прави „чест на справедливостта и на съвременните гръцки жени“.

Четири

десетилетия

ветеран в

правосъдната

система,

Сакеларопулу е определяна като юрист с особен авторитет и без изявени политически пристрастия и ангажименти. От 2018 г. досега тя бе председателка на най-висшия съдебен орган в Гърция – Държавния съвет, и отново бе първата жена на този висок пост.

Президентът на Гърция се избира на специално пленарно заседание на парламента и има основно церемониална функция, макар да разполага с известни политически правомощия. Основната власт в страната обаче принадлежи на министър-председателя.

„Дойде време Гърция да се отвори към бъдещето“, заяви премиерът Кириакос Мицотакис, когато номинира Сакеларопулу за президент. „Нека не се крием от истината, гръцкото общество все още е белязано от дискриминация срещу жените“, каза премиерът. „Сега това се променя, започвайки от върха“, добави Мицотакис. Той подчерта, че изборът ѝ прекъсва традицията не само защото е жена, но и защото не е член на никоя партия. Сакеларопулу

не е от

известните

политически

фамилии

в Гърция. Досегашните президенти често бяха високопоставени партийни дейци, например бивши министри. Премиерът подчерта, че изборът на съдийката „олицетворява единството и прогреса“.

Основният опозиционен лидер Алексис Ципрас, чието правителство падна през лятото на 2019 г., заяви, че Сакеларопулу е „изключителен съдия“ и защитник на правата на човека.

Парламентарното гласуване в сряда бе определено като „историческо“ поради единството във вота на три партии в парламента – „Нова демокрация“, СИРИЗА и „Движението за промяна“.

Кандидатурата на Сакеларопулу, която бе и единствената за поста, бе подкрепена още на първото гласуване с 261 гласа от 294 присъстващи депутати при необходим праг от 200 гласа.

Съдийката бе приветствана от някои коментатори като консенсусен кандидат в труден момент за гръцката външна политика.

Премиерът Мицотакис каза, че Екатерини Сакеларопулу е известна с „новаторското си законодателство за правилните граници между опазването на околната среда и развитието“, както и със своята умереност, здравата си преценка и

интереса си да

защитава правата

на личността

Останалите опозиционни партии – Гръцката комунистическа партия, националистическото „Гръцко решение“ и МеРА25 – партията на бившия финансов министър Янис Варуфакис, се въздържаха от гласуване.

Впечатление прави позицията на националистите от „Гръцко решение“. Според тях

е недопустимо

„гръцки

президент да не

може да посети

Света гора“

Дъщеря на съдия от Върховния съд, Екатерини (Катерина) Сакеларопулу е родена в Солун през 1956 г. Завършила е Юридическия факултет на Атинския университет през 1978 г.

През 1982 г. е назначена за докладчик в Държавния съвет (Върховния административен съд). Продължава кариерата си в административното правосъдие, като през 2015 г. е назначена за зам.-председател, а през октомври 2018 г. – за председател на Държавния съвет.

През 1989 – 1990 г. участва в магистърска програма по конституционно и административно право в Сорбоната в Париж. Била е председател на Дисциплинарната комисия на Министерството на външните работи (2013 – 2015).

От март 2015 г. е председател на научното сдружение „Гръцко общество по екологично право“.

„Поздравления за Екатерини Сакеларопулу – първата жена президент на Република Гърция, избрана с много голямо мнозинство в гръцкия парламент.

Гърция напредва

в нова ера

на равенство“,

написа в туитър шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също поздрави новата президентка и заяви, че това е „чудесен сигнал“.

Разведената майка на едно дете живее в Атина и е запалена любителка на котките.

Работила е по големи дела, свързани с екологичната среда, включително отклоняването на гръцката река Ахелой в област Тесалия и опазването на историческите бежански сгради на бул. „Александрас“ в Атина.

Сакеларопулу е един от малкото юристи в Гърция, експерт по екологично право. Публикувала е редица статии по темата и е автор на няколко книги.

Според анализатори историческата стъпка

ще помогне на

Мицотакис да

се измъкне от

критиките за

липсата на жени

на висши постове. Само пет представителки на нежния пол получиха длъжности в кабинета, след като партията му „Нова демокрация“ взе властта.

Сакеларопулу става 13-ият президент на Гърция и заменя на поста досегашния държавен глава Прокопис Павлопулос за срок от 5 години. Тя ще положи клетва на тържествено заседание на парламента веднага след изтичането на мандата на Павлопулос на 13 март.

Сакеларопулу ще е главнокомандващ на армията и ще играе до голяма степен церемониална роля с ограничени политически правомощия, но практиката показва, че гръцките политици често се допитват до президента за съвет.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar