Wikipedia е популярен източник на информация за много хора от всякакви сфери. Често тя е и критикувана, че заради свободата всеки да пише статии за нея, може да се използва за манипулации, но това не спира дори съдии да я използват, съобщава CNET.

Прочуване на Масачузетския технологичен институт (MIT) открива, че доста съдии използват платформата, за да търсят информация за сходни дела и съдебни казуси. Студенти по право са написали 154 статии за Wikipedia за решения на Висшия съд на Ирландия. Случайно подбрани и публикувани в платформата са били половината.

Всички те са били подготвени с помощ от специалисти по право и по оптимизация за по-добро позициониране в търсачките. Целта на проучването е била да се провери дали наличието на статия в Wikipedia за даден казус увеличава неговото цитиране в други решения, както и дали текстът на самите съдебни решения бива повлиян от стила на статията в енциклопедията.

След продължителни наблюдения учените откриват, че добавянето на статия в Wikipedia увеличава цитирането на даден съдебен казус в други решения средно с 21.8%. Най-често това се случва в съдилищата на първа инстанция. Учените обясняват това с факта, че те са по-натоварени и Wikipedia им предлага удобен начин да открият нужната информация. По-горните инстанции по-рядко правят това.

Учените отбелязват, че като цяло няма нищо лошо в този факт. Те обаче припомнят, че трябва да се внимава с информацията в Wikipedia и тя трябва да бъде проверявана внимателно. Един вариант е създаване на комисии от експерти, които заедно с Wikipedia и други източници на информация да проверяват и защитават съдържанието. Wikimedia Foundation, която поддържа свободната енциклопедия, не е коментирала конкретното проучване. Организацията и сега полага усилия за провверката на публикациите и често дори попада в източниците на информация на проверителите на факти.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Armstrong
Armstrong
29 юли 2022 10:22
Гост

A commitment of appreciation is all together for the data. I will endeavor to figure it out for extra.

https://www.alaskasworld.review/