Клетви и лоши думи по адрес на проверяващи не възпрепятстват работата им. С този мотив Пловдивският районен съд, а след това и Административният отмениха глобата на рибар, държал се грубо със служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

    Човекът бил засечен да лови риба заедно със свой приятел в коритото на река Въча в Кричим на 30 септември м. г. Риболовът там бил позволен на принципа „хвани – пусни“, но инспекторите на Агенцията по рибарство се усъмнили, че уловената риба се връща в реката, и решили да проверят какво точно се случва. Единият от рибарите започнал да ги кълне и да им пожелава лоши неща. После станало ясно, че той няма документи за самоличност и бил приканен да се качи в служебния автомобил, за да отидат до Районното управление на МВР. Човекът се качил в колата, но въпреки това поведението му било счетено за препятстване на проверката и му бил написан акт на стойност 1500 лв.

    Той го обжалвал и наказателното постановление вече е отменено, като решението на Административния съд е окончателно. „Що се отнася до обидните думи и клетви, отправени към служителите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, настоящият съдебен състав не толерира такова поведение, но както е посочил и първоинстанционният съд, това поведение без съмнение е довело до психологически дискомфорт, на проверяващите, но не препятства възможността на контролните органи да извършат проверката. За пълнота следва да се отбележи, че за отправените обиди към проверяващите е предвиден състав на престъпление по Наказателния кодекс“, е записано в мотивите за окончателната отмяна на акта. Престъплението, което се има предвид, е хулиганство.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar