Софийският частен съдебен изпълнител Милен Бъзински продава всички търговски наименования на вестник „Стандарт“. Това става ясно при проверка в страницата на ЧСИ-то, съобщава „Бивол“. Обявлението е пуснато днес – на 1 декември, а самият търг по продажбата ще се проведе до края на работния ден на 18 декември т.г. в Софийския районен съд. Кой ще бъде новият собственик на марката ще се разбере на другия ден – 19 декември в 11:00 ч.

От обявата става ясно, че се продават всички регистрирани от „Стандарт“ марки, а най-скъпо е оценена търговската марка „Стандарт“ – на 140 000 лв. За „Стандарт медиа“ пък Бъзински очаква 56 000 лв. Всички други марки – „Национална кампания – Чудесата на България“, „Стандарт – комбинирана“ и „Стандарт-нюз“, са оценени на по 28 000 лв. всяка.

Вестник „Стандарт“ е едно от легендарните имена в българската преса, но през последните години изпадна в тежко финансово състояние и на практика загуби огромната част от своя екип. Към момента, вестникът ръководен от Славка Бозукова, се списва от малък екип, а спрямо медията са заведени няколко дела за неизплатени заплати. Много са и вече спечелените такива на бивши журналисти във вестника, но никой от тях не си е получил парите, въпреки съдебните решения. От няколко месеца „Стандарт“ вече не излиза всеки ден, а като седмичник.

Днес медията е собственост на две дружества – „Мастър Пи Ар“ АД с основен акционер именно Славка Бозукова и на „Пресгрупа Утро“. Именно русенската компания се смята за топлата връзка на „Стандарт“ с издателя, бизнесмен и депутат от ДПС Делян Пеевски. Номиналният собственик на „ПресГрупа утро“ е „БГ приватинвест“ – компания, която стана известна покрай скандалите при смяната на собствеността във вестниците „Труд“ и „24 часа“.

Предисторията

В началото на миналата година бившият издател на „Стандарт“ Тодор Батков реши да остави изданието в ръцете на журналистите, които работят в него – да го фалират или да го спасят. И им дари своите акции.

През есента на 2017 г. стана известно, че вестник „Стандарт“ има нов собственик, който влиза и в борда на директорите на компанията издател „Стандарт нюз“, състоящ се към онзи момент от Славка Бозукова, Тодор Батков и Мартин Батков. Става въпрос за „Пресгрупа утро“, издател на русенския вестник „Утро“, чийто представител в борда е Светлин Панов.

Собственик на „Пресгрупа утро“ е регистрираното в Австрия BG Privatinvest GmbH, притежавано от австрийския гражданин Карл Хабсбург Лотринген и от българина Христо Грозев.

Дотогава близо 35% от „Стандарт нюз“ се държеше от „ГМ Прес“ – дружество, обявено в несъстоятелност според Търговския регистър през 2015 г. Според медийни публикации причина за това е дълг от поне 6.5 милиона евро към „Булит 2007“ – фирма, през която пари са били прехвърляни от КТБ.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar