Съветът на Европейския съюз съобщи в четвъртък, че е одобрил присъединяването на Съюза към Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (Истанбулската конвенция).

По-рано в началото на май присъединяването на ЕС беше подкрепено с голямо мнозинство и от депутатите в Европейския парламент (ЕП).

„Насилието срещу жени е неприемливо и трябва да бъде прекратено. Тези действия нямат място в нашите общества. Истанбулската конвенция е знакова и е катализатор за действие“, каза Паулина Брандберг, министър по въпросите на равенството между половете на Швеция.

Брюксел ще прилага документа на ниво ЕС в области от компетентността на Съюза, включително по отношение на институциите и публичната администрация на Съюза, както и по въпроси, свързани със съдебното сътрудничество по наказателноправни въпроси, убежището и забраната за връщане.

Пет държави членки на ЕС все още не са ратифицирали конвенцията на национално ниво – България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия, като присъединяването на ЕС към Конвенцията не отменя задължението им да го направят.

Истанбулската конвенция влезе в сила през април 2014 г. и беше подписана от ЕС на 13 юни 2017 г. Тя създава правна рамка за защита на жените от насилие и обхваща широк спектър от мерки – от събиране на информация и повишаване на информираността до правни мерки за криминализиране на различните форми на насилие над жените.

Конвенцията съдържа мерки за защита на жертвите и за предоставяне на услуги за подкрепа и урежда въпроси, свързани с насилие, основано на пола, в областта на предоставянето на убежище и миграцията.

Преди близо 5 години България отказа да ратифицира конвенцията, след като парламентарно представените тогава партии ВМРО и БСП представиха текста като проводник за прокарване на гей бракове и „трети пол“. Конвенцията всъщност споменава само „мъже“ и „жени“, и няма общо с въпросите на еднополовите бракове. През 2023 г. БСП започна да събира подписи за организиране на референдум срещу „джендър идеологията“.

През февруари 2023 г. БНР съобщи, че България е заявила „категоричната си позиция срещу Истанбулската конвенция“ на Съвета по общи въпроси в Брюксел. По-рано през януари парламентът отхвърли две предложения за законови промени, които целяха по-добра защита на жертвите на домашно насилие.

В прессъобщението на Съвета на ЕС се припомня също, че Съветът и ЕП са в процес на приемане на закон на ЕС за борба с насилието срещу жени и домашното насилие, който да криминализира редица престъпления в целия Съюз, като например споделянето на интимни снимки без съгласието на страните, осакатяването на женски гениталии и кибертормоза.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
run 3
run 3
01 март 2024 8:40
Гост

This is nice and helpful knowledge. I’m glad you gave us this useful information. Keep us up to date like this. Thanks for telling me. You can play: poppy playtime to relax, or pass the time!

jenny
jenny
27 февруари 2024 10:05
Гост

Thanks for the useful information from your article final grade calculator

Jessicavi
Jessicavi
24 януари 2024 11:38
Гост

Your work is magnificent. It was a pleasure to read your essay. For me, this is a remarkable document Retro games.

sophya
sophya
25 август 2023 10:57
Гост

Surely you only know New York as a place of America, right? But now there is one more great game genre that you should experience: five nights at freddy’s

ainerrealtor
ainerrealtor
03 юни 2023 22:29
Гост

Industries and marketing are changing rapidly, so you need to make sure you don’t fall behind tunnel rush