„Дълбоко съм загрижен за неотдавнашния закон за забрана на „пропагандата“ на ЛГБТ+ в училищата“, написа Майкъл О’Флеърти в социалната мрежа X.

„Призовавам президента Радев да не го подписва. Властите трябва да се справят с дискриминацията и враждебната реторика срещу ЛГБТ+ хората, включително в навечерието на изборите“, добави О’Флеърти.

Коалиция „Заедно срещу насилието“ събра подписи от 73 неправителствени организации и над 6 000 граждани срещу приетия на 7 август Закон за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО).

С приетите от депутатите промени се забранява пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин – пряко или косвено, в системата на образованието на идеи и възгледи, свързани с „нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната“.

Според Коалиция „Заедно срещу насилието“ гласуваният закон не подлежи на законово изпълнение и е в нарушение на Закона за защита от дискриминацията и на Европейската конвенция за правата на човека. В позицията си Коалицията посочва, че в пленарната зала народните представители са използвали реч на омразата и изцяло дискриминационни изявления, които тенденциозно подкопават устоите на демокрацията и правовата държава. Някои от тези изказвания биха могли да подлежат на санкция по Закона за защита от дискриминацията и Европейската конвенция за правата на човека. Държавният глава все още не е подписал указ за обнародване на закона в Държавен вестник, като срокът за това е 15 дни от датата на приемането на закона. Той би могъл да упражни право на вето, т.е. да върне закона в Народното събрание за ново обсъждане. | БГНЕС

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar