Стотици граждани на Варна се събраха днес пред сградата на общинската администрация, за да поискат справедливост за прегазения вчера на пешеходна пътека 38 годишния балетистът в Държавната опера във Варна Мартин Чикалов.

Виновният шофьор напуснал мястото на инцидента, като се е предал в полицията на следващия ден, съобщиха от прокуратурата. Той е задържан за срок до 72 часа, като след изтичането им ще бъде поискано да остане в ареста.

Повдигнато му е обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост, като наказанието е лишаване от свобода от 3 до 15 години. Назначени са експертизи, включително са взети проби от водача за употреба на наркотици, резултатите от които предстои да излязат.

Днес, по време на протеста си, колегите на Чикалов поискаха прокуратурата да свършат работата си, тъй като според тях случилото се трябва да бъде квалифицирано като убийство, а не като причиняване на смърт по непредпазливост, защото водачът е бил наясно, че нарушава ред правила и никога не е имал право да застава зад волана.

Протестиращите обявиха, че ще внесат в общинската администрация списък с над сто рискови места в града. Те призоваваха КАТ да обезпечи охраната и безопасността им, тъй като те са опасни както за пешеходците, така и за велосипедистите.

Само ден след трагичния инцидент с Мартин Чикалов около 18.05 ч. във вторник лек автомобил удари велосипедист на 60 години на автомагистрала „Черно море“ при входа на Варна. Колоездачът се е движил в аварийната лента и е бил блъснат от „Рено“, управлявано от мъж на 31 години.
Пострадалият е бил настанен в болница, но по-късно е починал.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar