Министерството на вътрешните работи и Столичната дирекция на полицията се разминаха в позицията си по случая със задържането на журналиста Димитър Кенаров на антиправителствения протест на 2 септември м.г. След като вчера (5 октомври) от МВР излязоха с позиция по случая, в която с писмо на служебния вътрешен министър Бойко Рашков се признава, че е упражнено неправомерно насилие, използвани са белезници и е бил задържан незаконно, на днешното съдебно заседание по делото СДВР продължава да поддържа тезата си – че това не е така.

Нещо повече – повече от година след протеста Столичната полиция посочи имената на двама служители, които са преки очевидци на случилото се с Кенаров, и поискаха техния разпит пред съда. До момента по делото от СДВР първо твърдяха, че нямат пряка отговорност за случилото се с Кенаров, тъй като в охраната на протестите са участвали командировани полицаи от цялата страна, а след това твърдяха, че журналистът не само, че не е жертва на неправомерно насилие, но и изобщо не е бил задържан, тъй като няма заповед за задържане.

На днешното заседание адвокатка, представляваща СДВР, поиска разпита на младши експерт Трифон Стоянов от Областната дирекция в Русе, който можел да даде информация как Кенаров е бил задържан и държан няколко часа на бул. „Дондуков“, както и на инспектор Диана Иванова, която е началник група в сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в 5-о Районно управление, за да разкаже за действията а полицията по-късно в районното управление.

Софийският районен съд обаче отказа разпит на двамата свидетели с аргумента, че още в началото на процеса съдебният състав изрично е изискал списък с имената на всички очевидци, на които са снети обяснения, а двамата посочени днес служители не попадат в него. Освен това според съда няма нито едно доказателство, че те действително са свързани със случая.

Съдебният състав прие за сведение справка от СДВР, в която се посочва от кои градове в страната са били командировани служители за охрана на протестите през лятото на миналата година, с което от дирекцията опитват да защитят тезата си, че не са отговорни за действията на служителите извън столичната полиция.

„В шесто поредно заседание да се поставя въпросът за процесуалната легитимация съдът приема за опит за умишлено отлагане на делото. С изненада съдът установи, че вчера МВР си е позволило да направи изявление по случая с Кенаров. Изявленията освен че създават определени обществени очаквания, будят недоумение и спрямо позицията на процесуалния представител на СДВР“, обобщи съдът.

Полицията връзвала протестиращи със свински опашки

По време на заседанието бе разпитан повторно свидетел, който е бил държан заедно с Кенаров на бул. „Дондуков“, а след това откаран с него в 5-о Районно управление. Ясен Вълков обясни, че полицията задържала протестиращи и някои от тях били с белезници, други без, а трети били връзвани със свински опашки. „Кенаров беше с белезници, ръцете му бяха зад гърба. Докато чакахме няколко часа в камионетката на жандармерията ме помоли да му направя няколко снимки с личния му телефон. Имаше прясна рана на главата“, разказа Вълков пред съда.

Показания даде и Петър Петров, който обясни, че гледал кадри от протестите по телевизията, но никога не е ходил на площада. „Възмутих се от поведението на група протестиращи. Полицаите стояха като паметници и пазеха имуществото на България, а те ги замеряха с бутилки и други предмети. Написах по интернет сигнал до МВР, за да вземат мерки срещу тях, а после ме викаха да дам показания“, разказа Петров.

Днес той не си спомняше дали е виждал Кенаров да проявява агресия или насилие спрямо полицаи и дали е хвърлял предмети срещу униформените, охраняващи протеста на 2 септември. „Когато видях, че го задържаха, нямаше обозначение, елек или прескарта, че е журналист“, обясни още свидетелят.

Експерт, който е работил 20 години в Столичната дирекция на полицията, но от няколко години е пенсионер, бе изслушан по заключение, което е изготвил и от което се разбира, че няма как да се направи идентификация на хората, задържали Кенаров. Експертът е прегледал записите, които протестиращи са направили на ареста на журналиста и според заключението му, няма как да се идентифицират лицата на униформените. Причината е, че голяма част от главата и лицата им са скрити под предпазни каски и шлемове.

Съдът отхвърли искане на адвокат Стоян Мадин да бъде назначена друга експертиза, която да даде ново заключение могат ли да бъдат идентифицирани униформените, задържали Кенаров. Мотивът за решението бе, че този въпрос не е от значение по делото, тъй като спорът е задържан ли е той законно или не. На следващото заседание по делото предстои да бъдат разпитани още свидетели.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar