Столичната община ще лови уличните артисти по почерка и ще ги кара да чистят и плащат. Това ще става чрез графологична експертиза. Целта е, когато бъде хванат конкретен драскач, неговият почерк да бъде сравнен с други надписи по стените на база този регистър. Тогава той ще има задължението да почисти всичко, което е издраскал по стените из целия град. Нещо, което сега върши столичният инспекторат.

В изготвянето на този регистър ще участват общинска полиция, столичният инспекторат, главният архитект на София и общинската дирекция „Култура“. Ако някой бъде хванат да пише или рисува по стени в столицата ще плати и глоба между 100 и 5000 лева.

„Те са въвели класификатор, който ориентира между 10 и 15 почерка. Когато пристъпят към задържане на лице, което в момента рисува, тогава те могат да класифицират този почерк“, заяви Малина Едрева, председател на общинската комисия по култура и образование.

Доброто лошо момче на графитите Good guy Boris е един от най-известните в своята сфера…и е българин… Творбите му често са разглеждани като вандалски акт от властите.

„Задържан съм и в България, и във Франция, бил съм в затвора за графити. Във Франция ми висят 220 000 евро глоба на съда, който все още не е приключил от 2014-та година. В момента графитите са много по-добре приети, отколкото преди 10 години“, смята графити-артистът Good guy Boris. Според него изграждането на такава база данни ще струва скъпо и е безсмислено.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar