Столичната община не изпълни съдебно решение за предотвратяването на замърсяването на въздуха в София и гражданите вече могат да търсят обезщетение при всяко превишение на нормите.
Софийският градски съд осъди преди година общината за бездействие по отношение на задълженията й за управление и контрол на дейностите по качеството на атмосферния въздух. Колективният иск бе заведен от сдружение „За Земята“ и други организации четири години по-рано. Съдът прие, че общината с действията и бездействията си е допуснала наднормени емисии на фини прахови частици, което е довело до риск за здравето на гражданите. Кметството бе осъдено и в срок до 12 месеца да предприеме ефективни мерки за отстраняване на проблема. Този срок изтече на 25 ноември 2022 г., а общинската власт не успя да приеме правила за въвеждане на зони с ниски емисии и не изгради цялостна свързана велосипедна мрежа, която да позволява лесно и безопасно придвижване между отделните квартали. Също така общината не изпълни и нареждането да съда да направи анализ на възможностите за изграждане на паркове в териториите с наднормено замърсяване и зелени стени, нито пък анализ по какъв начин градското планиране влияе на качеството на атмосферния въздух. Кметството трябваше да използва резултатите от анализа при изготвянето на нов Общ устройствен план.
Единствената от многото мерки, по която е сигурно, че има някакво реално действие, е въвеждането на стимули за използване на алтернативни незамърсяващи методи за отопление.
Липсва информация и дали е постигнат напредък по много от привременните мерки, предхождащи делото, за които съдът прие, че не следва да бъдат отменяни или изменяни.
В създалата се ситуация столичани могат да поискат конкретна компенсация за липсата на действие от страна на общинските власти при последващи превишения на нормите за замърсяване на въздуха в града, коментират юристи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar