Пореден строеж в София ще се появи, след като районната администрация на „Изгрев“ загуби двегодишна съдебна битка. Кметът на района д-р Делян Георгиев се бори срещу издадено от Направление „Архитектура и градоустройство“ към Столичната община разрешение за строеж на жилищна сграда в частен имот на ъгъла на ул.“Николай Хайтов“ и ул.“Св. Пимен Зографски“ в кв. „Дианабад“.

Според съда районната администрация не се явява страна по делото и затова решението не е в нейна полза. „Това е безумно определение. За едни неща районната община е страна, за други – не. В резултат на това безумие ни предстои поредното застрояване в квартала“, коментира д-р Георгиев. Той припомни, че в района има значителен спад на издадените разрешения за строеж за 2020 г. с цели 85 на сто. В конкретния случай обаче до строеж ще се стигне след двегодишно забавяне. В момента имотът се огражда, появили са се и фургони. В непосредствена близост са реката и общинският колектор под улицата.

„София се презастроява тежко, инфраструктурата се задъхва, комуналните услуги буксуват. Нашият град се управлява без визия и дългосрочна стратегия, работи се „на парче“, което е много жалко и недалновидно“, коментира районният кмет.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar